10.08.2021

İl Müftümüz Dr. Yusuf DOĞAN Günün Bereketi programına konuk oldu

Günün Bereketi programının konuğu olan İl Müftümüz Dr. Yusuf DOĞAN, Hicri Yılbaşı ve Hicret konusunda bilgiler verdi.

İl Müftümüz DOĞAN, “Muharrem ayının ilk günü yani bugün ve Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye hicretinin 1443. yıldönümüdür. Hicri takvim Hz. Ömer zamanında oluşturulmuş ve Hicret esas alınarak oluşturulmuş bir takvimdir.1443. yılbaşını bugün itibariyle kutlamış oluyoruz.

Hicret, terk etmek demektir. Mekke’ den Medine’ ye neden hicret edildiğini anlamak gerekir. Günümüzde de bizlerin hicrete ihtiyacı var. Bir yerden bir yere değil de,  Peygamber Efendimiz(S.A.S)’in Hicret kötülüklerden iyiliklere hicret, şerden hayra hicrettir. Mücahidde Allah’ ın nehy ettiği şeylerden kurtulup, nefis heva ve arzularından mücadele ondan vazgeçme cihadıdır.

Kur’an-ı Kerim’de Hicretin  kardeş kıldığı Muhacir ve Ensar şöyle müjdelenir: “İslâm'ı ilk önce kabul eden muhacirler ve ensar ile iyilikle onlara uyanlar var ya, Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah’tan razı olmuşlardır…”(Tevbe, 100).

Sahabe Efendilerimiz bizim yegâne rehberlerimizdir. Cenab-ı Hak ise kendi yolunda yapılan/yapılacak olan bu fedakârlığın karşılığını şöyle müjdelemekte: ''Allah yolunda hicret eden kimse, yeryüzünde gidecek birçok yer ve bolluk bulur. Kim Allah ve Resulü uğrunda evinden çıkar da sonra kendisine ölüm yetişirse artık onun mükâfatı Allah'a düşer. Allah, çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir. "(Nisa, 100). Hakkında ayet inen sahabe bu ayeti duyunca çocuklarına hemen beni yola koyun diyor.

Efendimizin terbiyesi bizi ıslah edecektir. Çünkü O’nun ahlakı Kur’an ahlakıdır. Muharrem ayı Allah’ ın ayıdır. Ramazan ayındaki oruçtan sonraki en faziletli oruç Muharrem ayındaki oruçtur. Yahudilere benzememek için 9,10 11 günleri oruç tutulabilir. Teheccüd namazı, kaza namazı kılınabilir. Dua edelim.

Kardeşlerimizin yeni yılını tebrik ediyorum, Ümmet-i Muhammed’e dua edelim. Yaşanan bu felaketlerde vefat edenlere rahmet, yaralananlara şifa diliyorum. “ dedi.