03.04.2021

İl Müftümüz Dr. Yusuf DOĞAN “Uluslararası Hac Sempozyumu”nda

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Değişen ve Gelişen Şartlar Bağlamında Hac başlığıyla düzenlenen “Uluslararası Hac Sempozyumu” 01 Nisan Perşembe günü Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonunda saat 10.30’ da başladı. Ülkemizden ve Farklı İslam Ülkelerinden katılımcıların sunumlarıyla 3 gün sürecek olan sempozyum Cumartesi günü sona erecek.

Sempozyumun 9. oturum Başkanlığını İl Müftümüz Dr. Yusuf DOĞAN yaptı. İl Müftümüz DOĞAN konuşmasında, “Hac ibadetinin sosyal, ekonomik, edebi ve kültürel birçok yönü var biz bu oturumumuzda sizlere ‘Haccın Kültürel Yansımaları’ nı alanında uzman çok kıymetli hocalarımızla istifadenize sunacağız. Bizim kültürümüzde ve edebi metinlerimizde;

“Arayı arayı bulsam izini,

İzinin tozuna sürsem yüzümü”

Ey Bâd-ı Sabâ!
Uğrarsa yolun Semt-i Haremeyne,
Selamımı arz eyle Rasûlüs Sakaleyne.

Sakın terki edepten, kûy-i mahbûb-i Hudâ’dır bu,
Nazar-gâh-ı ilâhîdir, Makâm-ı Mustafâ’dır bu.

Dizelerinde olduğu gibi mukaddes beldelere olan özlem, sevgi, edep ve muhabbet çok özel bir değer ve müstesna bir öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.

Sempozyum;

Haccın Milletimiz Nezdindeki Edebî, Sosyo-Kültürel Yansımaları ve Ecdadımızın Harameyn’e Hizmetlerine Kısa Bir Bakış

Prof. Dr. Ömer YILMAZ (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi)

Hac İbadetinin Arap Edebiyatındaki Yansımaları (Harîrî ve Muhammed B. Ebî Bekr B. Rüşeyd Mukayesesi)

Dr. Mehmet Faruk ÇİFÇİ    (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi)

Tasavvuf Kültüründe Hacca Duyulan Özlem: Menâsikü’l- Hac Adlı Eseri Bağlamında Abdurrahman Gubârî Örneği

Dr. Ömer ÖZGÜL   (Diyanet İşleri Başkanlığı Atama I Daire Başkanı)

Hacca Giden Deyişler Âşık Reyhani’ nin “Turnalar” Türküsü ve “Medine” İlahisi

Dr. Öğr. Üyesi Birol YILDIRIM (Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi)

Konu başlıkları ilgili hocaların sunumunun ardından 9. oturumu sona erdi.