01.09.2020

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Kur'an Kursları Uygulama Esasları

2020-2021 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KUR’AN KURSLARI UYGULAMA ESASLARI

 

İÇİNDEKİLER

 

  1. COVİD-19 SALGINI İLE MÜCADELE KAPSAMINDA ALINACAK TEDBİRLER
  2. YAYGIN DİN EĞİTİMİ VERİLEN KUR’AN KURSLARI
    1. Yetişkinlere Yönelik Yaygın Din Eğitimi
    2. Gençlere Yönelik Yaygın Din Eğitimi
    3. Çocuklara Yönelik Yaygın Din Eğitimi
    4. Engellilere Yönelik Yaygın Din Eğitimi
    5. Mültecilere Yönelik Yaygın Din Eğitimi

C.KUR’AN     KURSLARINDA     PSİKOLOJİK         DANIŞMA        VE      REHBERLİK HİZMETLERİ

  1. PROJELER İLE EĞİTİM-ÖĞRETİMİN ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK FAALİYETLER
  2. GEÇİCİ ÖĞRETİCİ GÖREVLENDİRMELERİ
  3. DİBBYS/EHYS      (DİYANET      İŞLERİ        BAŞKANLIĞI      BİLGİ      YÖNETİM SİSTEMİ/EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETİM SİSTEMİ)
  4. KUR’AN KURSLARINI TANITICI MATERYALLER İLE DİĞER HUSUSLAR

 

 

Kur’an kurslarında yürütülen hizmetler “Diyanet İşleri Başkanlığınca Düzenlenen Eğitim Faaliyetlerinde Uygulanacak Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar”, “Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği”, “Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesi” hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından 17 Temmuz 2020 tarihinde yayımlanan “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” inden faydalanılarak alınacak önlemler sıralanmıştır. Kur’an kurslarında yürütülen hizmetlerde bölgesel olarak değişen şartlar ve il sağlık kurullarının yönlendirmeleri dikkate alınacaktır. Ayrıca pandemi sürecine bağlı olarak Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Kur’an Kursları Uygulama Esaslarında değişiklikler yapılabilecektir.

A.COVİD-19 SALGINI İLE MÜCADELE KAPSAMINDA ALINACAK TEDBİRLER

  1. Kur’an Kursu öğreticilerine Covid-19 belirtileri konusunda il sağlık müdürlükleri ile iletişime geçilerek ve gerekli ortam oluşturularak müftülüklerce 2 saatlik seminerler/uzaktan eğitimler planlanacaktır.
  2. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan öğrenci, öğretici ve diğer çalışanlar tıbbi maske takmaları sağlanarak Covid-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilecektir.
  3. 18 yaş üstü olan öğrencilerin kendileri tarafından, 18 yaş altı olan genç ve çocukların ise velileri tarafından EK-1’de yer alan “Bilgilendirme Formu ve Taahhütname” 2 nüsha olarak imzalatılarak bir nüshası bilgilendirmek amacıyla öğrencide kalırken diğer nüsha kursta muhafaza edilecektir.
  4. Dersler birkaç sınıfın bir araya gelmesi ile ortak bir şekilde yapılmayacaktır. Derslerde oturma şekli, sıra düzeninde sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde birer boşluk bırakarak çapraz oturma şekli yapılarak ve maske takılarak gerçekleştirilecektir. Sınıflar içinde toplu olarak yüksek sesle yüzünden okuma ve talim çalışmaları yapılmayacaktır.
  5. Kur’an-ı Kerim, kitap, kalem vb. eğitim malzemeleri kişiye özel olacak, öğrenciler arası malzeme alışverişi yapılmayacaktır.
  6. Covid-19 salgını nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar İle Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesinde yer alan 32’nci maddenin 2’nci ve 3’üncü fıkraları şu şekilde uygulanacaktır: Kurslarda eğitim-öğretime aynı mekânda devam edilecekse kurs ve sınıf ortamı temizlenerek ve havalandırılarak eğitim-öğretim yapılabilecektir.

 

Dersler  4-6  yaş  grubu  sınıfları  hariç  blok  yapılmayacaktır.   Teneffüslerde  sınıflar  mutlaka havalandırılacaktır.

7.       Öğrencilerin ders aralarında toplu halde bir arada bulunmamaları sağlanacaktır.

 

  1. 4-6  yaş  grubu  Kur’an  kursları  hariç  kurs  koridorları,  sınıfları  ve  kursun  diğer mekânlarında su dışında içecek ve yiyecek tüketilmesine izin verilmeyecektir.
  2. Kurs binası, sınıf ve mescit girişinde el antiseptiği bulundurulacaktır.

 

  1. Kurslarda bulunan sınıf, mescit, tuvalet ve abdesthaneler günde en az bir defa temizlenecek ve sık sık havalandırılacaktır. Ayrıca, kapı kolları, elektrik düğmeleri, masa, sandalye gibi sık dokunulan yüzeyler düzenli olarak dezenfekte edilecek ve temizliği sağlanacaktır.
  2. Kurslara ziyaretçi alınmayacaktır.

 

  1. Kurye,  kargo  görevlisi  ve  benzeri  kişiler  kurslara  alınmayacaktır.  Teslimatların dışarıda yapılması sağlanacaktır.

 

 

B.YAYGIN DİN EĞİTİMİ VERİLEN KUR’AN KURSLARI

 

DÖNEMLER

KAYIT TARİHLERİ

DÖNEM TARİHLERİ

1. DÖNEM

07 Eylül 2020 – 05 Ekim 2020

28 Eylül 2020 – 24 Ocak 2021

TATİL

25 Ocak 2021- 07 Şubat 2021

ARA TATİLLER

16-22 Kasım 2020   -  12-18 Nisan 2021

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ

10-16 Mayıs 2021

2. DÖNEM

01 Şubat 2021 – 15 Şubat 2021

08 Şubat 2021–13 Haziran 2021

 

  1. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında yüzüne eğitim verilen Kur’an kurslarında; I. dönem 16, II. dönem 16 hafta olacak şekilde eğitim-öğretim yapılacaktır.
  2. Kurslarda  eğitim-öğretim  Başkanlıkça  ilan  edilen  eğitim-öğretim  takvimine  göre yürütülecektir.
  3. Kurslarda uygulanan  programlar 13  Haziran  2021 tarihi itibariyle tamamlanacak şekilde planlanacaktır.
  4. Her  öğretici  sadece  Temel  Öğretim  18  ve  Temel  Öğretim  12  programlarını açabilecektir. Kayıt süresi içinde ders açamayan öğreticiler de kayıt tarihleri haricinde temel öğretim

 

programını  açabilecek  ancak  ek  ders  hak  edişi  varsa  açtığı  tarih  itibariyle  ek  ders  ücreti alabileceklerdir.

  1. Kur’an kurslarına 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların kaydı yapılmayacaktır.
  2. Kayıt tarihlerinde öğreticiler Kur’an kurslarında nöbetleşe olarak hazır bulunacaktır.
  3. Kayıt sırasında tüm öğrencilerin iletişim bilgileri sisteme doğru ve eksiksiz girilecektir.
  4. Kur’an kurslarında eğitim-öğretim görmek isteyen vatandaşlarımızın başvuruları elektronik                        sistem                  üzerinden             alınacaktır.             Ayrıca              vatandaşlarımız https://dibbys.diyanet.gov.tr/ehys/OgrenciKursBasvuru.aspx adresinden kurs seçimi yaparak başvurularını kendileri yapabileceklerdir.
  5. Elektronik sistem üzerinden başvurularını yapmayıp bizzat kayıt için kursa başvuran vatandaşlarımızın                             kayıtları                             öğreticiler                               tarafından https://dibbys.diyanet.gov.tr/EHYS/Ogrenci/YeniOgrenci.aspx                 sayfası                  üzerinden gerçekleştirilecektir.
  6. 18 saatlik programa devam edemeyecek öğrenciler için 12 saatlik Temel Öğretim programı açılabilecektir. Öğreticiler ders programlarını hafta da en az dört (4) gün olacak şekilde planlayacaktır.
  7. Eğitim programlarının haftalık ders dağılımları ile ilgili alternatifler EK-2 listede yer almaktadır.
  8. Aynı öğretim programında birden fazla öğretici EK-3’teki esaslar çerçevesinde derse girebilecektir.
  9. Sınıf açamayan kadrolu/sözleşmeli öğreticiler 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarında ek ders ücreti olmaksızın devam eden programa katkı sağlamak amacıyla ikinci öğretici olarak; hafız olup ihtiyaç odaklıda görev yaparken sınıf açamayan öğreticiler ise Hafızlık eğitimine devam eden Kur’an kurslarında müftülüklerce görevlendirileceklerdir. Her iki ihtiyacın söz konusu olmadığı durumlarda ise öğretici din hizmetlerinin etkin bir alanında vazifelendirilecektir.
  10. Her öğretici haftada en az maaş karşılığı girmek zorunda olduğu ders saatlerini dikkate alarak Temel Öğretim 18/12 açmak zorundadır. İhtiyaç olması halinde öğretici çoklu eğitim kapsamında farklı öğrenci gruplarına yönelik ikinci bir temel öğretim programı açabilecektir.
  11. Öğreticiler ek ders ücreti almaksızın 6 öğrenci ile sınıf açabilecektir. En fazla öğrenci sayısı ise 18 olacaktır.
  12. Bir sınıfta aynı anda en az 5 en fazla 9 öğrenci bulunabilecektir.
  13. Öğrenci sayısının 10-18 arası olduğu sınıflarda eğitimler iki grup halinde yürütülecektir.

 

  1. Öğreticiler öğrencilerle randevulu veya dönüşümlü sisteme göre dersleri gerçekleştirecektir.
    1. Randevulu sisteme göre; gün içerisinde farklı iki gruba dersler yapılacaktır. Haftalık ders dağılımları ile ilgili alternatifler uygulanırken söz konusu ders saatinin yarısı bir gruba verilebilecektir. İki gruba verilen ders saatlerinin toplamı ile eğitim programlarında gerçekleşmesi gereken ders saatleri tamamlanmış olacaktır.
    2. Temel Öğretim Programları 18/12 iki grup halinde gerçekleştirileceğinden bir öğrenci için programın tamamlanacağı süre yarıya düşmektedir. Bu nedenle program seyreltilmiş ve özet bir şekilde gerçekleştirilebilecektir.
    3. Her grubun dersini tamamlaması ve yeni dersin başlaması arasında 30 dakika ara verilecek ve sınıf havalandırılacaktır.
    4. Dönüşümlü sisteme göre; birinci gruba pazartesi ve salı ikinci gruba ise perşembe ve cuma günleri dersler planlanacaktır. Çarşamba günü ise eğitim yapılmayacak kurs temizlenerek havalandırılacaktır.
  2. D grubu Kur’an kursları sadece kamu kurum ve kuruluşlarında açılabilecektir. Kur’an Eğitimi ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesinin 7’nci maddesindeki açılış amacı ve açılış şartları göz önünde bulundurularak (TDV öğrenci yurtları, huzur evleri, gençlik merkezleri, cezaevleri, hastane, çocuk evleri, çocuk destek merkezleri, YURTKUR vb.) müftülüklerce uygun görülen, fiziki açıdan eğitim-öğretime uygun sınıf ortamı oluşan mekânlarda açılacaktır.
  3. C grubu Kur’an kurslarında ve yakınında Kur’an kursu bulunan yerlerde D grubu kurslar açılmayacaktır.
  4. D grubu kurslarda görevlendirilen geçici öğreticiler doğrudan müftülüğe bağlı olmakla beraber; eğitimin verimli bir şekilde yürütülebilmesi için, müftülüğün belirleyeceği C grubu kurs yöneticilerinden birinin rehberliğinden faydalandırılacaktır.
  5. Öğretici, Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar İle Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesinde yer alan Sınıf Açma Talep Formu’nun bir nüshasını, uyguladıkları eğitim programının kitapçığını, haftalık ders programını ve uygulama esaslarını sınıfta bulunduracaktır. Ayrıca haftalık ders programını vatandaşların ve ilgililerin rahatlıkla görebileceği uygun bir yere asacaktır.
  6. Kur’an kursu öğretici ve öğrencilerine yönelik hazırlanan EK-4’teki kitap okuma listesinden faydalanılabilecektir.
  7. Kur’an kurslarında uygulanan eğitim programları, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/sayfa/489 web adresinden indirilebilecektir.

 

  1. Kur’an kurslarında Başkanlığın eğitim programları ve faaliyetleri haricinde dernek ve vakıflar tarafından her ne isim altında olursa olsun herhangi bir eğitim programı ve faaliyet uygulanmayacaktır. Aksi halde söz konusu kurs ile ilgili gerekli idari işlemler yapılacaktır.
  2. Müftülükler tarafından eğitim-öğretim dönemi içerisinde öğreticilere yönelik yapılan toplantı, konferans vb. programlar, yaşanılan salgın süreci ve kurs programlarının yoğunlukları (sabah-öğleden sonra) gibi hususlar göz önünde bulundurularak düzenlenecektir.
  3. İl müftülüklerince her il/ilçede kurslar ve bu kurslardaki eğitim-öğretim faaliyetlerine yönelik tespit ve teklifleri ihtiva eden İl Eğitim Kurulu raporu Haziran ayı sonuna kadar Başkanlığımız kurankurslari@diyanet.gov.tr adresine gönderilecektir.

 

 

Yetişkinlere Yönelik Yaygın Din Eğitimi

  1. Mesai saatleri içinde yaygın din eğitimi faaliyetlerine katılma imkânı olmayan ve Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler öğrenmek isteyen vatandaşlarımıza yönelik, müftülüklerce her il ve/veya ilçede ihtiyaçlar dikkate alınarak 17.00-22.00 saatleri arası ve Cumartesi-Pazar günleri eğitim verecek Kur’an kursları belirlenecektir. Bu kurs/kurslar; vaaz, hutbe, afiş, el ilanı, yerel medya vb. yollarla kayıt dönemlerinde halka duyurulacaktır. Ayrıca açılan kurslar müftülük web sitesinden mutlak suretle ilan edilecektir.
  2. Sınıflar, şartlar izin verdiği ölçüde yaş aralıkları dikkate alınarak oluşturulacaktır.
  3. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Başkanlığımızca hazırlanan “Dinim İslam” kitabı takip edilecektir. “Dinim İslam” kitabı il/ilçe müftülüklerine Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak gönderilecektir. Ayrıca “Dinim İslam” kitabı https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/kategoriler/materyaller web adresinden indirilebilecektir.
  4. İl ve ilçelerde oluşturulan Yaygın Din Eğitimi Takip Komisyonları Ekim ayı itibariyle Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesinin 50’nci maddesinin 6’ncı fıkrasında belirtilen görevlerini ifaya başlayacaktır.

 

Gençlere Yönelik Yaygın Din Eğitimi

TDV öğrenci yurtları, gençlik merkezleri, cezaevleri, hastane, YURT-KUR, Üniversite kampüsleri vb. yerlerde gençlere yönelik D grubu Kur’an kurslarında İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları açılabilecektir.

 

Çocuklara Yönelik Yaygın Din Eğitimi

Çocuklara yönelik yürütülen Kur’an kursu hizmetleri 4-6 yaş grubu öğrencilere yönelik din eğitimi verilen Kur’an kursları ile yürütülmektedir. 4-6 yaş grubu öğrencilere yönelik din eğitimi verilen Kur’an kursları;

  1. 4-6 yaş grubu kurslarda sadece 18 saatlik Temel Öğretim Programı uygulanacaktır.
  2. Veliler kesin kayıt sırasında EK-5’te belirtilen formları dolduracaktır. Bu belgeler tamamlanmadan öğrenci kaydı yapılmayacaktır.
  3. Fiziki ortamın uygun, öğrenci sayısının yeterli olması durumunda 4-6 yaş grubu sınıflar aynı yaştaki öğrencilerden oluşturulacaktır.
  4. Müracaatın yoğun olduğu yerlerde daha önce 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarında eğitim almamış ve okula başlama yaşına en yakın olan öğrenciye öncelik verilecektir.
  5. 19.01.2017 tarihinden önce alınan çocuk gelişimi ve eğitimi alanındaki en az 296 saatlik sertifika veya kurs bitirme belgesi olanlar ile 19.01.2017 tarihinden sonra ise sadece Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nden alınan çocuk gelişimi ve eğitimi alanındaki “Okul Öncesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi (380 saat)” sertifikaya sahip olanlara görev verilecektir.
  6. 2018 Ocak ayından sonra İlahiyat kategorisinde göreve başlamış olan 4/B Sözleşmeli öğreticiler mutlaka 4-6 yaş sınıflarda görev alacaklardır. Ancak 01.01.1975 yılından önce doğumlu olanlar 4-6 yaş grubu kurslarda isteğe bağlı olmak üzere görev alacaklardır.
  7. 4-6 yaş grubu Kur’an kursu sınıflarındaki öğretici ihtiyacının mevcut kadrolu/sözleşmeli ve 6. maddede bahsedilen 4/B Sözleşmeli öğreticilerle karşılanamaması halinde, dört (4) yıllık dini öğrenim (lisans) mezunu kadrolu/sözleşmeli öğreticilere de sertifikası olmasa dahi görev verilebilecek ve eğitim öğretim yılı içerisinde ders saatleri dışında kesinlikle sertifika almaları sağlanacaktır.
  8. Öğreticiler, eğitim sürecinde çocuklardan birinci derece sorumludur. Ders çıkışı dâhil çocuklar hiçbir suretle yardımcı personel ve başka kişilerle kursta yalnız bırakılmayacaktır.
  9. 4-6 yaş grubu  Kur'an  kursları gelir-gider ve personel yönetimi  21.07.2020  tarih ve E.488932 sayılı yazıya göre gerçekleştirilecektir.
  10. 4-6 yaş grubu Kur’an kurslara yardımcı personel ya da hizmetli olarak alınacak kişilerin Başkanlığımızın kurumsal niteliğine uygunlukları ve öğrenci yaş grubunun özelliklerine göre davranabilmeleri göz önünde tutulacaktır.
  11. Beslenme veya ara öğün uygulanan 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarında EK-6 yer alan örnek olarak hazırlanan liste esas alınacaktır.
  12. 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarında sadece dönüşümlü sistem uygulanacaktır.
  13. Eğitim-öğretim materyali olarak Başkanlığımızca ücretsiz olarak gönderilecek olan “Kur’an Kursları Öğretici Kitabı I-II” ile “Kur’an Kursları Etkinlik Kitabı I-II”     “4-6  Yaş  Grubu

 

Kur’an           Kursları           Elifba            Etkinlik           Kitabı”           kullanılacaktır.            Kitaplar https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/kategoriler/materyaller web adresinden de indirilebilecektir.

  1. Başkanlığımızca 4-6 yaş grubu öğrencilerin eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere dini içerikli şarkılar hazırlanmış olup bu şarkılar Başkanlığımızın http://kurs.diyanet.gov.tr/multimedyaa/2/sarkilar.html web adresinden indirilerek kullanılabilecektir.

 

Engellilere Yönelik Yaygın Din Eğitimi

  1. Görme, işitme ve bedensel engelliler için, fiziki şartları öğrencilerin durumlarına uygun il ve/veya ilçede sınıf/kurs açılacaktır.
  2. Müftülükler, her il/ilçede yer alan engellilere yönelik eğitim veren okullar, STK ve dernekler ile iletişime geçecek, ilgililer en yakın Kur’an kursuna yönlendirecektir.
  3. İşitme engelli bireylere yönelik açılacak sınıf ve kurslarda öncelikle 27 Ocak-8 Şubat 2014 tarihleri arasında Rize Müftü Yusuf Karali Eğitim Merkezi’nde veya 24 Ağustos-3 Eylül 2015 tarihleri arasında Kastamonu Eğitim Merkezi'nde düzenlenen hizmet içi eğitim seminerine katılan personele görev verilecektir.
  4. Görme engelli bireylere yönelik açılacak sınıf ve kurslarda öncelikle 01 Eylül-13 Eylül 2014 Tarihleri Arasında Rize Müftü Yusuf Karali Eğitim Merkezi’nde veya 24 Ağustos-3 Eylül 2015 tarihlerinde Manisa Eğitim Merkezi’nde düzenlenen hizmet içi eğitim seminerine katılan personele görev verilecektir.
  5. Başkanlığımızca engelli bireylerin eğitiminde görev alacak personelden görme engellilerin eğitiminde “Görme Engelliler için Braille Alfabesi” ve “Braille Alfabesi ile Dini Kavramlar Öğreticiliği” sertifikalarına sahip olanlar; işitme engellilerin eğitiminde ise “İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi” ve “Türk İşaret Dili ile Dini Kavramlar Öğreticiliği” sertifikası olanlar görevlendirilecektir. Görme ve işitme engellilere yönelik açılan kurslarda öğretici ihtiyacının yukarıda ifade edilen Başkanlığımız hizmet içi eğitim seminerine katılan personelle sağlanamaması durumunda söz konusu alanla ilgili diploması veya sertifikası ya da bilgi ve tecrübesi olan müftülüğün uygun gördüğü diğer personele görev verilecektir.
  6. Engellilere yönelik düzenlenecek eğitimlerde, kurs ve sınıflar; öğrencilerin engellilik durumları göz önünde bulundurularak oluşturulacaktır. Bedensel engelliler ise engelli olmayan öğrenciler ile aynı sınıflarda öğrenim göreceklerdir.

7. Engellilere yönelik açılacak sınıflarda Başkanlığımızca hazırlanmış eğitim-öğretim materyalleri (işaret dili sözlüğü ve alfabesi ile Braille alfabesi vb. yayınlar) kullanılacaktır. Eğitim- öğretim materyalleri Başkanlığımız Dini Yayınlar Genel Müdürlüğünden temin edilebilecektir.

8. Müftülüklerce 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde engellilere yönelik din eğitimi faaliyetlerini tanıtıcı online programlar düzenlenecektir.

 

Mültecilere Yönelik Yaygın Din Eğitimi

  1. İhtiyaç Odaklı Programları içerisinde mültecilere yönelik ders açan öğreticiler EHYS/Eğitim Türleri/Mülteci Programı sayfasından ders açılış işlemlerini gerçekleştirecek ve bu programa ana dilleri Arapça olan yabancı uyruklu öğrenciler kaydedilebilecektir.
  2. Bu programda öncelikle Arapça bilen Kur’an kursu öğreticilerine görev verilecektir.
  3. Mültecilere yönelik uygulanan söz konusu program A, B, C ve D grubu kurslarda, özellikle “Geçici Barınma Merkezlerinde” açılabilecektir.

 

 

C.KUR’AN       KURSLARINDA        PSİKOLOJİK      DANIŞMA       VE      REHBERLİK HİZMETLERİ

  1. Kur’an kurslarında görev yapan psikolojik danışma ve rehberlik öğretmenleri Hafızlık Eğitimi verilen kurslar ile 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarında “PDR Öğretmenlerinin Çalışma Usul ve Esasları” EK-7 çerçevesinde görev yapacaklardır.
  2. 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarındaki rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri

EK-8’de yer alan çerçeve program kapsamında yerine getirilecektir.

  1. Psikolojik danışma ve rehberlik öğretmenlerinin yapmış oldukları rehberlik faaliyetlerinde maddi ihtiyaçlar, Kur’an kursu yöneticisiyle işbirliği yapılarak mahallindeki imkânlar yoluyla karşılanacaktır.

 

D.PROJELER İLE EĞİTİM-ÖĞRETİMİN ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK FAALİYETLER

  1. Eğitim-öğretim faaliyetlerini desteklemek, öğrencilerde kitap okuma alışkanlığı geliştirmek amacıyla her sınıfta/kursta kitaplık/kütüphane oluşturulacaktır. Kitaplıkta/kütüphanede öncelikle Başkanlığımız yayınlarına yer verilecektir. Ayrıca müftülük tarafından uygun görülen eserler de kitaplık/kütüphanede yer alabilecektir.
  2. Başkanlığımızca ihtiyaç sahibi kimselerin varlığına dikkat çekmek, Covid-19 salgını sebebiyle yaşanılan maddi sıkıntıları hafifletebilmek, Kur’an kursu öğrencileri ve öğreticilerinin yardımlaşma ve dayanışma duygularını geliştirmek amacıyla Türkiye Diyanet Vakfı ile müşterek çalışmalar yürütülecektir.
  3. Bölgenin ihtiyaçları dikkate alınarak mahallinde hazırlanan ve yürütülen proje ve faaliyetler DİBBYS/EHYS’ye Proje faaliyet işlemleri sayfasından Başkanlığımıza bildirilecektir.
  4. Kur’an kursu öğreticisi, öğrencisi ve velilerin katılımı ile Yeşilay şubeleri veya İl Sağlık Müdürlükleri ile işbirliği halinde sigara, içki ve madde bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklar konusunda online seminer ve konferanslar düzenlenecektir. Bu konuların dini boyutu ise müftülüğün

 

belirleyeceği bir personel tarafından anlatılacaktır. Seminerlerde Başkanlığımız PDR öğretmenlerine de görev verilebilecektir.

  1. Aile ve Dini Rehberlik Büroları ile koordineli bir şekilde ailenin önemi, aile içi iletişim vb. konularda öğretici, öğrenci ve velilerin katılımıyla Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlükleri ile işbirliği halinde online seminer ve konferanslar düzenlenecektir.

 

E.GEÇİCİ ÖĞRETİCİ GÖREVLENDİRMELERİ

  1. 2020-2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa göre yıllık saat vizesini aşacak şekilde görevlendirme yapılamayacaktır. Bu bağlamda;
  1. Kadrolu ve sözleşmeli öğreticiler Temel Öğretim 18/12 derslerini açmadan görevlendirme yoluna gidilmeyecektir. Kayıt dönemi ve kayıt olan/olacak öğrenci potansiyeli göz önüne alınarak geçici öğretici planlaması yapılacaktır.
  2. Kadrolu ya da sözleşmeli öğretici ders açmadan geçici öğreticinin görevlendirildiği tespit edilirse bu durumda geçici öğreticinin görevine son verilecektir.

c. Kadrolu ve sözleşmeli öğreticilerin, kadrosunun bulunduğu kursta ders açamaması durumunda ihtiyaç bulunan diğer kurslarda ders açacak/görevlendirileceklerdir.

d. Görevlendirmeler İKYS üzerinden Başkanlıkça belirlenen kotayı aşmayacak şekilde yapılacaktır.

e. Kurslarda eğitim görecek vatandaşların öncelikli olarak A, B ve C grubu Kur'an kurslarına yönlendirilerek D grubu Kur'an kursu açılışları en aza indirilecektir.

  1. Kur’an kurslarında geçici öğretici görevlendirmeleri, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nce belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde İKYS (İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi) programı üzerinden yapılacaktır.
  2. Geçici öğreticiler, İKYS programı üzerindeki işlemleri onaylanmadan fiili olarak göreve başlatılmayacaktır.

 

F.DİBBYS/EHYS      (DİYANET      İŞLERİ        BAŞKANLIĞI      BİLGİ      YÖNETİM SİSTEMİ/EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETİM SİSTEMİ)

  1. Kur’an kurslarında yürütülen eğitim faaliyetleri ile ilgili tüm iş ve işlemler https://dibbys.diyanet.gov.tr adresli program üzerinden DİBBYS/EHYS aracılığı ile yürütülecektir.
  2. DİBBYS/EHYS üzerinden resmi olarak açılmayan dersler için öğreticilere ek ders ücreti ödenmeyecektir.
  3. Tahakkuk bildirim tarihleri 1-31 olan personel her ayın son günü ve takip eden ayın

1.  ve  2.  günlerinde,  15-14  olan  personel  ise  14’ünden  itibaren  3  gün  içerisinde  işlemlerini gerçekleştirecektir.  Geçerli  mazeretleri  sebebi  ile  belirtilen  süre  içerisinde  tahakkuk  beyanını

 

doldurmayan personelin tahakkuk beyan girişleri DİBBYS/EHYS il/ilçe yetkilerince açılabilecektir. Tahakkuk girişlerini zamanında yapmayan personeller hakkında 657 sayılı Kanunun 125. maddesi uyarınca gerekli işlem yapılacaktır.

4. DİBBYS/EHYS üzerinden öğretici ve ders tanımlamadan önce öğrencilerin kursa kayıt işlemleri gerçekleştirilecektir. Buna göre; A, B ve C grubu Kur’an kurslarında kurs yöneticisi, D grubu kurslarda ise müftülüğün belirleyeceği görevli/öğretici tarafından öğrenciler sisteme kayıt edilecektir. Sistem üzerinden kayıt işlemlerinin tamamlanmasından sonra yönetici veya müftülük tarafından görevlendirilen personel ders ve öğretici tanımlama sayfasından ders açarak öğreticileri tanımlayacak ve öğrencileri sistem üzerinde açılan derse aktaracaktır.

 

 

G.KUR’AN KURSLARINI TANITICI MATERYALLER İLE DİĞER HUSUSLAR

  1. Temel Öğretim Programı Öğrenci Yoklama ve Ders Defteri (2018) ile Ek Öğretim Programı Öğrenci Yoklama ve Ders defteri (2018) birleştirilerek tek defter haline getirilmiş ve “İhtiyaç Odaklı Öğretim Programları Öğrenci Yoklama ve Ders Defteri 2020” ismiyle güncellenmiştir. Eski defterler 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle geçersiz olduğundan İhtiyaç Odaklı Öğretim Programları Öğrenci Yoklama ve Ders Defteri müftülükler aracılığıyla Türkiye Diyanet Vakfı Yayın Matbaacılık ve Ticaret İşletmesi Müdürlüğü’nden temin edilebilecektir. (TDV Yayın Matbaacılık Tel: 0312 354 91 31)
  2. Başkanlığımızca        yaygın        din       eğitimi       faaliyetlerini       tanıtıcı       afişler https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/kategoriler/hizmetlerimiz/yayg%C4%B1n-din-  e%C4%9Fitimi-daire-ba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1  web     adresinden indirilerek çoğaltılabilecektir.
  3. İl/ilçe müftülüklerince afişler, Kur’an kursları, kamu kurum ve kuruluşları, TDV, öğrenci konuk evleri, huzurevleri, gençlik merkezleri, cezaevleri, YURT-KUR vb. ile uygun görülen diğer mekânlara asılacaktır.
  4. Kur’an kurslarında örnek ders, tanıtım ve benzeri amaçlarla yapılacak fotoğraf ve video çekimleri için müftülükçe verilen izinle birlikte görsele konu olan muhataplarında EK-9’da yer alan muvafakat alınacaktır.
  5. Kur’an kursu öğrenci ve öğreticilerinin yaygın din eğitimi faaliyetleri ile ilgili tespit, teklif, sorun ve şikâyetlerini Başkanlığımıza ulaştırabilmeleri amacıyla hazırlanan “Bize Yazın” afişleri https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/Documents/Bize%20Yaz%C4%B1n%20Afi%C5%9Fi.pdf adresinden müftülüklerce Kur’an kurslarının uygun görülen yerlerine asılacaktır.
  6. Kur’an kurslarımızda kaliteli hizmet verilebilmesi için; aşçı, temizlikçi vb. personel ihtiyacının karşılanması önem arz etmektedir. Bu nedenle İŞ-KUR Genel Müdürlüğü’nün Toplum

 

Yararına Çalışma Programı (TYÇP) adı altında sunduğu hizmetlerden Kur’an kurslarımızın da faydalanması için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

7. Rehberlik ve denetim yapmak, eğitim-öğretim faaliyetlerinin etkinliğini  ve verimliliğini ölçmek amacıyla müftü, murakıp veya müftünün yetki vereceği personel tarafından eğitim öğretim yılında bir kurs en az üç defa denetlenecektir. Rehberlik ve denetim faaliyetlerinin yapıldığı tarih ve saatler ile kursa ait bilgiler DİBBYS/EHYS’ye kurs denetim formu sayfasından girilecektir.

  1. Başkanlığımızın 22.06.2015 tarih ve E.27742 sayılı yazısı gereği; Kur’an kurslarımızdan uygun olanlar, mülki amirden alınacak onayla ülkemizde bulunan Suriyeli mültecilerin kendi öğreticileri rehberliğinde yapacakları eğitim-öğretim faaliyetleri için tahsis edilebilecektir. Söz konusu eğitimlerin yapılması sırasında herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için müftülüklerce gerekli tedbirler alınacaktır.
  2. Müftülüklerce 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Uygulama Esasları ekleri ile birlikte Kur’an kursu öğreticilerinin telefonlarına veya mail adresine gönderilecektir. Ayrıca tüm Kur’an kursu öğreticilerine müftü, eğitim hizmetlerinden sorumlu müftü yardımcısı ya da şube müdürü tarafından 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Uygulama Esasları yüz yüze eğitimler/uzaktan eğitimler planlanarak anlatılacaktır.

Kur’an kurslarında özveri ile çalışan Kur’an kursu öğreticilerimize ve müftülük personelimize teşekkür eder, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında başarılar dileriz.

 

 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

EK-1

 

BİLGİLENDİRME FORMU VE TAAHHÜTNAME

 

Şahsımda ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikâyeti olması durumu ile aile içerisinde solunum yolu şikâyetleri gelişen veya solunum yolu enfeksiyonu hikâyesi ile hastane yatışı yapılan kişi varlığında ya da COVID-19 tanısı alan kişi bulunması durumunda kursa gelmemem gerektiği konusunda bilgilendirildim.

Yukarıda belirtilen durumlarda kursa gelmeyeceğimi kabul ve taahhüt ederim.

.../... /20...

 

 

Taahhüt eden:                                                             Kurs Yöneticisi

Adı soyadı:                                                                 Adı soyadı:

İmzası:                                                                        Görevi:

Çocuğun adı-soyadı:                                                   İmzası:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BİLGİLENDİRME FORMU VE TAAHHÜTNAME

 

Şahsımda ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikâyeti olması durumu ile aile içerisinde solunum yolu şikâyetleri gelişen veya solunum yolu enfeksiyonu hikâyesi ile hastane yatışı yapılan kişi varlığında ya da COVID-19 tanısı alan kişi bulunması durumunda kursa gelmemem gerektiği konusunda bilgilendirildim.

Yukarıda belirtilen durumlarda kursa gelmeyeceğimi kabul ve taahhüt ederim.

.../... /20...

 

 

Taahhüt eden:                                                             Kurs Yöneticisi

Adı soyadı:                                                                 Adı soyadı:

İmzası:                                                                        Görevi:

Çocuğun adı-soyadı:                                                   İmzası:

 

EK-2

 

 

EĞİTİM PROGRAMLARININ HAFTALIK DERS DAĞILIMLARI İLE İLGİLİ ALTERNATİFLER

 

TEMEL ÖĞRETİM (18 SAAT)

 

1. GÜN

2. GÜN

3. GÜN

4. GÜN

5. GÜN

6. GÜN

7. GÜN

PROGRAM ADI

1. ALTERNATİF

4

4

4

4

2

 

 

Temel Öğretim (18 Saat)

2. ALTERNATİF

5

5

4

4

 

 

 

Temel Öğretim (18 Saat)

3. ALTERNATİF

6

6

6

 

 

 

 

Temel Öğretim (18 Saat)

4. ALTERNATİF

6

3

3

3

3

 

 

Temel Öğretim (18 Saat)

 

 

TEMEL ÖĞRETİM (12 SAAT)

 

1. GÜN

2. GÜN

3. GÜN

4. GÜN

5. GÜN

6. GÜN

7. GÜN

PROGRAM ADI

1. ALTERNATİF

2

2

2

2

4

 

 

Temel Öğretim (12 Saat)

2. ALTERNATİF

4

4

4

 

 

 

 

Temel Öğretim (12 Saat)

3. ALTERNATİF

6

6

 

 

 

 

 

Temel Öğretim (12 Saat)

4. ALTERNATİF

3

3

3

3

 

 

 

Temel Öğretim (12 Saat)

 

 

 

NOT:

  1. Yöneticiler dâhil her öğreticinin Temel Öğretim Programı açması zorunludur. 30 saati aşmamak ve farklı öğrenci grubu olmak şartıyla ikinci bir temel öğretim programı açılabilecektir.
  2. Haftalık 18 ve 12 saatlik Temel Öğretim Programı ile ilgili tüm alternatifler ihtiyaca göre günler arasında değiştirilebilir.
  3. Ders dağılımı her bir öğretici için haftada en az 4 gün olacak şekilde yukarıdaki tabloya göre planlanır. 4- 4-6 Yaş Öğretim programında 6+6+6 ve 6+3+3+3+3 alternatifleri uygulanmayacaktır.

5- Beş gün olacak alternatifler (4+4+4+4+2, 6+3+3+3+3 ile 2+2+2+2+4) sadece randevulu sistemde uygulanacaktır. 6- Dört gün olacak alternatifler (5+5+4+4 ve 3+3+3+3) sadece dönüşümlü sistemde uygulanacaktır.

7- Üç ve iki gün olacak alternatifler (6+6+6, 6+6 ve 4+4+4) ikinci bir temel öğretim programı açılması durumunda uygulanacaktır.


EK-3

 

 

 

ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DERS SAATLERİ

Metin Kutusu: ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DERS SAATLERİ

 

 

EĞİTİM TÜRÜ

DERS ADI

DERS SAAT SAYISI

TOPLAM

 

 

 

TEMEL ÖĞRETİM

Kur’an-ı Kerim

12

 

18

Dini Bilgiler

6

Kur’an-ı Kerim

8

 

12

Dini Bilgiler

4

 

4-6 YAŞ TEMEL ÖĞRETİM

Kur’an-ı Kerim

6

 

18

Dini Bilgiler

12

 

MÜLTECİLERE YÖNELİK KUR’AN KURSLARI TEMEL ÖĞRETİM PROGRAMI

Kur’an-ı Kerim

8

 

 

 

 

18

Temel Dini Bilgiler

6

Türkçe

2

Sosyal Etkinlik ve Rehberlik

2

EK-4

 

 

 

 

KUR’AN KURSU ÖĞRETİCİ ve ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK KİTAP OKUMA LİSTESİ

 

 

 

Kur’an kurslamızda;

Öğreticilerimizin mesleki bilgi ve formasyonlarına katkı sağlamak, Kur’an kursları programlarımızdaki öğrenme alanlarına katkı sağlamak. Bilinçli ve nitelikli okuma alışkanlığı kazandırmak,

Öğrencilerin araştırma ve öğrenmeye olan ilgi ve iştiyaklarını artırmak, Değerlerin ezberlenmesinin ötesinde özümsenmesine katkı sağlamak, Kur’an kursu eğitiminin niteliğini artırmak,

Kur’an kurslarında etkinlik ve verimliliği artırmak,

Kur’an kurslarının toplumdaki saygınlığını artırmak üzere Kitap Okuma Listesi oluşturulmuştur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Not: Kitap Listesi alfabetik olarak sıralanmıştır.

 

 

KUR’AN KURSU ÖĞRETİCİLERİNE YÖNELİK KİTAP OKUMA LİSTESİ

ra No

Kitap Adı

Yazarı

Yanevi

1.

Ahlak Dersleri

Ahmet Hamdi AKSEKİ

DİB Yayınları

2.

Ahlak ve Hukuk Ekseninde Aile Hayatımız

Prof. Dr. Ahmet YAMAN

DİB Yayınları

3.

Bir Din Eğitim Kurumu Olarak Kur’an Kursu

Prof. Dr. Muhammet Şevki AYDIN

DİB Yayınları

4.

Bir Milletin Yeniden Dirilişi Çanakkale

KOMİSYON

DİB Yayınları

5.

DEAŞ Dehşete Dayalı Bir Din İstismarı

DİYK

DİB Yayınları

6.

Dini Danışma ve Rehberlik

Prof. Dr. Suat CEBECİ

DİB Yayınları

7.

Din Eğitiminde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

Aytekin BULUT

DİB Yayınları

8.

Diriliş Neslinin Amentüsü

Sezai KARAKOÇ

Diriliş Yayınları

9.

Din Görevlisi Rehberi

KOMİSYON

DİB Yayınları

10.

Din Görevlisinin Hatıra Defteri

KOMİSYON

DİB Yayınları

11.

Din İstismarı

KOMİSYON

DİB Yayınları

12.

Etkili Din Öğretimi

Ed. Şaban KARAKÖSE

TİDEF Yayınları

13.

FETÖ Din İstismarı Arkasına Saklanan Terör Örgütü

DİYK

DİB Yayınları

14.

Gülen Yapılanması 15 Temmuza Giden Süreçte FETÖ’nün Analizi ve Tavsiyeler

KOMİSYON

İSAM Yayınları

15.

Hz. Peygamber ve İnsan Yetiştirme Düzeni

KOMİSYON

DİB Yayınları

16.

İslam Ahlakı Temel Konular-Güncel Yorumlar

KOMİSYON

DİB Yayınları

 

17.

Mehmet Akif Ersoy Safahat

M. Ertuğrul DÜZDAĞ

DİB Yayınları

18.

Müslümanca Düşünmek Üzerine Notlar

Rasim ÖZDENÖREN

İz Yayıncılık

19.

Siyer-i Nebi (Hazret-i Peygamberin Hayatı)

Osman KESKİOĞLU

DİB Yayınları

20.

Türkiye’nin Maarif Davası

Nurettin TOPÇU

Dergâh Yayınları

21.

Vahyin Aydınlığında Yürümek

Prof. Dr. İbrahim H. KARSLI

DİB Yayınları

22.

Yarınki Türkiye

Nurettin TOPÇU

Dergâh Yayınları

 

 

KUR’AN KURSU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK KİTAP OKUMA LİSTESİ

ÇOCUKLAR İÇİN

ra No

Kitap Adı

Yazarı

Yanevi

 

1.

 

Tahin ile Pekmez

Menşure ŞUŞOĞLU Kevser ATASEVEN

N. Büşra BAHÇECİ

 

TDV Yayınları

2.

Allah’a İman Ediyorum

Naim ÖZGEN

DİB Yayınları

3.

Betül’ün Günlüğü

Şebnem Güler KARACAN

DİB Yayınları

4.

Cemil Dede Namaz Sûrelerini Anlatıyor

Mehmet Nezir GÜL

DİB Yayınları

5.

Cemil Dede Namaz Dualarını Anlatıyor

Mehmet Nezir GÜL

DİB Yayınları

6.

Çocuklar İçin Dini Terimler Sözlüğü

Selcen Yüksel ARVAS

DİB Yayınları

7.

Dedem Eve Dönüyor

Nehir Aydın GÖKDUMAN

DİB Yayınları

 

 

8.

 

 

Dini Değerler Serisi

Esma BUDAK - Dr. Faruk KANGER Gülser ÖZTÜRK -Nehir Aydın GÖKDUMAN

Neslihan Nur TÜRK - Tuğba Güler BOZKAYA

 

 

DİB Yayınları

9.

Ela İle Efe Umreye Gidiyor

Şebnem Güler KARACAN

DİB Yayınları

10.

Gökkuşağı Dostları

Bestami YAZGAN

TDV Yayınları

11.

Güneş İle Kovalamaca

Arife AYDIN

DİB Yayınları

12.

Hikâyelerle Çocuklara 40 Ayet

Selcen Yüksel ARVAS

DİB Yayınları

13.

Hikâyelerle Çocuklara 40 Hadis

Prof. Dr. Yaşar KANDEMİR

DİB Yayınları

 

 

14.

Hikâyelerle Çocuklara 40 Dua

Selcen Yüksel ARVAS

DİB Yayınları

15.

Hikâyelerle Çocuklara Esma-i Hüsna

Selcen Yüksel ARVAS

DİB Yayınları

16.

Hikâye Treni

Elif ARSLAN

DİB Yayınları

17.

İçimdeki Zıp Zıp Ses

Ayşe SEVİM

DİB Yayınları

18.

İnanıyorum Serisi (6 Kitap)

KOMİSYON

DİB Yayınları

19.

Kıtır ile Pıtır Hikaye Seti 1-2

Arife AYDIN

DİB Yayınları

20.

Kur’an-ı Kerim’deki Sûreleri Tanıyalım

Bilgenur ÇORLU

DİB Yayınları

21.

Kuş Sesleri

Fatma AYDINLI

TDV Yayınları

22.

Masal Kitabım

Nehir Aydın GÖKDUMAN

DİB Yayınları

23.

Masal Serisi (Köz Masalı, Gök Masalı, Göl Masalı, Çöl Masalı)

Kudret Ayşe YILMAZ

DİB Yayınları

24.

Mavi Defterin Gizemi (Hz. Enes’in Hayatı)

Fatma Çağdaş BÖREKÇİ

DİB Yayınları

25.

Mutlu Karıncalar Serisi

Ahmet Mahir PEKŞEN

TDV Yayınları

26.

Okulda Birtakım İşler (Hz. Üsame’nin Hayatı)

Fatma Çağdaş BÖREKÇİ

DİB Yayınları

27.

Oruç Kahramanları

Ayşe SEVİM

DİB Yayınları

28.

Öğreniyorum Serisi

KOMİSYON

DİB Yayınları

29.

Ömer Seyfettin Serisi (Pembe İncili Kaftan, Ferman, Selahaddin Eyyübi ve Bilgin, Kütük, Forsa)

Ömer SEYFETTİN

TDV Yayınları

30.

Peygamber Hikâyeleri

Bilgenur ÇORLU

DİB Yayınları

31.

Rabbim Allah

Özkan ÖZE

DİB Yayınları

32.

Sırma Saçlı Keloğlan (4 kitap)

Bestami YAZGAN

TDV Yayınları

 

 

33.

Selam Sana Ey Kudüs

(Ed. Esma GÜNER)

DİB Yayınları

34.

Vatanım Her Şeyim

(Ed. Esma GÜNER)

DİB Yayınları

35.

Yeryüzü ayetleri 1 Büyük Karanlığın Sırrı Yeryüzü ayetleri 2 Mucizeler Fabrikası

Özkan ÖZE

DİB Yayınları

36.

Acayip Bir Operasyon (Hz.Ebu Bekir´İn Hayatı)

Fatma ÇAĞDAŞ BÖREKÇİ

DİB Yayınları

37.

Canım Ailem

Arife GÖKMEN

DİB Yayınları

38.

Cikciki’nin Sevinci (1-6 ) set

Sevim EKİNCİ

DİB Yayınları

39.

Dedektif Kaplan ve Dostları

Engin NİGAR

DİB Yayınları

40.

Kırk Hadis Düşler Adası

Zeynep DEMİRTAŞ EREN

DİB Yayınları

41.

Kısa Boylu Zürafa ve Dostları

Engin NİGAR

DİB Yayınları

42.

Evimde Saklı Bilim

Bilgenur ÇORLU

DİB Yayınları

43.

Evrende Saklı Bilim

Bilgenur ÇORLU

DİB Yayınları

44.

Hayatımda Saklı Bilim

Bilgenur ÇORLU

DİB Yayınları

45.

İlimde Saklı Bilim

Bilgenur ÇORLU

DİB Yayınları

46.

Kâinattaki Muhteşem Denge (Ne Eksik Ne Fazla)

İlknur KOÇ AYTAÇ

DİB Yayınları

47.

Rabtiye

Hatice ARABACI

DİB Yayınları

48.

Resimli Seçme Masallar

Abdurrrahman DOĞAN

DİB Yayınları

49.

Sürpriz Tatilde Köydeyiz (Hz.Ömer´in Hayatı)

Fatma ÇAĞDAŞ BÖREKÇİ

DİB Yayınları

50.

Ufak Şeyler

Dağıstan ÇETİNKAYA

DİB Yayınları

51.

Zehra’nın Hadis Günlüğü

Fatma ÇAĞDAŞ BÖREKÇİ

DİB Yayınları

 

 

GENÇLER İÇİN

ra No

Kitap Adı

Yazarı

Yanevi

1.

Allah’a İman

Yrd. Doç. Dr. Ulvi Murat KILAVUZ

DİB Yayınları

2.

Ahirete İman

Prof. Dr. Süleyman TOPRAK

DİB Yayınları

3.

Bir Milletin Yeniden Dirilişi Çanakkale

KOMİSYON

DİB Yayınları

4.

Cami ve Namazla Diriliş

KOMİSYON

DİB Yayınları

5.

Çağdaş İnanç Problemleri

Prof. Dr. Temel YEŞİLYURT

DİB Yayınları

6.

DEAŞ Dehşete Dayalı Bir Din İstismarı

DİYK

DİB Yayınları

7.

Din İstismarı ve FETÖ Gerçeği

KOMİSYON

DİB Yayınları

8.

FETÖ Din İstismarı Arkasına Saklanan Terör Örgütü

DİYK

DİB Yayınları

9.

Gençlerle Gönül Gönüle

Prof. Dr. Mustafa KARA

TDV Yayınları

10.

Hayatın Tekrarı Yok

Ülfet GÖRGÜLÜ

DİB Yayınları

11.

Hz. Muhammed’in Hayatı

Casim AVCI-Mevlana İdris ZENGİN

DİB Yayınları

12.

İlahi Adalet ve Rahmet Penceresinden Kötülük ve Musibetler

Prof. Dr. Metin ÖZDEMİR

DİB Yayınları

 

13.

 

İslam'da İman Esasları

Prof. Dr. Bekir TOPALOĞLU Prof. Dr. Yusuf Şevki YAVUZ Prof. Dr. İlyas ÇELEBİ

 

DİB Yayınları

14.

Kadere İman

Prof. Dr. Cağfer KARADAŞ

DİB Yayınları

15.

Kitaplara İman

Prof. Dr. İlyas ÇELEBİ

DİB Yayınları

16.

Kur’an-ı Kerim’i Anlamak

Doç. Dr. Mehmet BAHÇEKAPILI Prof. Dr. Mehmet DAĞ

DİB Yayınları

 

 

17.

Meleklere İman

Prof. Dr. Kamil GÜNEŞ

DİB Yayınları

18.

Neden Müslüman Oldum İhtida Öyküleri

Aydoğan ARI-Yusuf ARABULUT

DİB Yayınları

19.

Peygamberlere İman

Prof. Dr. Mustafa SİNANOĞLU

DİB Yayınları

20.

Peygamberimizin Hayatı

İrfan YÜCEL

DİB Yayınları

21.

Sahabe Hatıraları

Elif ERDEM - Hale ŞAHİN - Rukiye AYDOĞDU DEMİR

DİB Yayınları

22.

Zindandan Saraya Hz. Yusuf

Melike ÇAKMAK

TDV Yayınları

23.

Ağıtlar Evinde Uyumak

Abdulbaki İŞCAN

DİB Yayınları

24.

Bilinç Tıkanması

Ahmet Bülent BALOĞLU

DİB Yayınları

25.

Bitmeyen Hikaye

Dr. Lamia LEVENT ABUL

DİB Yayınları

26.

Biz Bize

Taha KILINÇ

DİB Yayınları

27.

Dünün Ardından Denemeler 1-2

Komisyon

DİB Yayınları

28.

Dünün Ardından Öyküler

Komisyon

DİB Yayınları

29.

Gençlerle Hayata Dair

Prof. Dr. Soner GÜNDÜZÖZ

DİB Yayınları

30.

Hayat Okumaları

Hilal ALTINDİŞ

DİB Yayınları

31.

Kafama Takılanlar

Prof. Dr. Cağfer KARADAŞ

DİB Yayınları

32.

Kalbe Dokunan Hikayeler

Betül ŞATIR

DİB Yayınları

33.

Kitap Medeniyeti

Abdulnasır KIMIŞOĞLU

DİB Yayınları

34.

Olma Yolunda

Canan CEHRİ AKYOL

DİB Yayınları

 

 

35.

Peygamberimiz ve Gençlik

Komisyon

DİB Yayınları

36.

Sosyal Medya ve İletişim Psikolojisi

Ekmel GEÇER

DİB Yayınları

37.

İnsanın Anlam Anlayışı

Komisyon

DİB Yayınları

38.

Modern Çağın İnanç Sorunları

Komisyon

DİB Yayınları

39.

O’nun Gibi Yaşamak

Komisyon

DİB Yayınları

40.

Tutunmanın Öyküsü

Aziza RÜYA

DİB Yayınları

41.

Sinsi Ateş

Yaşar KOCA

DİB Yayınları

42.

Her Gün Özetidir Ömrün

Selim GÜNDÜZALP

DİB Yayınları

 

 

YETİŞKİNLER  İÇİN

ra No

Kitap Adı

Yazarı

Yanevi

1.

Ailem Kitap Seti

Ed. Prof. Dr. Huriye MARTI

DİB Yayınları

2.

Aile Olmak

Ed. Prof. Dr. Huriye MARTI

DİB Yayınları

3.

Âlemlere Rahmet Hz. Muhammed

KOMİSYON

DİB Yayınları

4.

Başkaları İçin Ağlayabilmek

Doç. Dr. Halil ALTUNTAŞ

DİB Yayınları

5.

Çanakkale Unutulmasın

Sezgin ÇEVİK

DİB Yayınları

6.

DEAŞ Dehşete Dayalı Bir Din İstismarı

DİYK

DİB Yayınları

7.

Din İstismarı

KOMİSYON

DİB Yayınları

8.

Diyanet Kültür Serisi

KOMİSYON

DİB Yayınları

9.

Dualar

KOMİSYON

DİB Yayınları

10.

Duayı Anlamak

Doç. Dr. Halil ALTUNTAŞ

DİB Yayınları

11.

Ezanı Anlamak

Doç. Dr. Ömer ÖZPINAR

DİB Yayınları

12.

FETÖ Din İstismarı Arkasına Saklanan Terör Örgütü

DİYK

DİB Yayınları

13.

Gençlik ve İletişim

KOMİSYON

DİB Yayınları

14.

Hz. Peygamber ve İnsan Onuru

KOMİSYON

DİB Yayınları

15.

Hz. Peygamber ve Kardeşlik Hukuku

KOMİSYON

DİB Yayınları

16.

Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi

KOMİSYON

DİB Yayınları

17.

Hz. Peygamber ve Güven Toplumu

KOMİSYON

DİB Yayınları

 

 

18.

Hz. Peygamber Din ve Samimiyet

KOMİSYON

DİB Yayınları

19.

İsraf Dengeyi ve Ölçüyü Kaybetmek

KOMİSYON

DİB Yayınları

20.

Komşuluk (İnsani Sorumluluk)

KOMİSYON

DİB Yayınları

21.

40 Hadiste İş ve Ticaret Ahlakı

Prof. Dr. Zekeriya GÜLER

DİB Yayınları

22.

Orucu Anlamak

Doç. Dr. Soner GÜNDÜZÖZ

DİB Yayınları

23.

Sahabe Hatıraları

Elif ERDEM - Hale ŞAHİN - Rukiye AYDOĞDU DEMİR

DİB Yayınları

24.

Siyer-i Nebi

Osman KESKİOĞLU

DİB Yayınları

25.

Zekâtı Anlamak

Dr. Muhlis AKAR- Dr. Ercan ESER

DİB Yayınları

 

 

ENGELLİLER İÇİN

ra No

Kitap Adı

Yazarı

Yanevi

1.

Braille Kur’an Okumaya Giriş Alfabesi

Doç. Dr. Tayyar ALTIKULAÇ

DİB Yayınları

2.

Braille Kur’an-ı Kerim

KOMİSYON

DİB Yayınları

3.

Braille Hadislerle İslam

KOMİSYON

DİB Yayınları

4.

Braille Diyanet Çocuk Dergisi sayıları

KOMİSYON

DİB Yayınları

5.

Braille Cemil Dede Namaz Sürelerini Anlatıyor

Mehmet Nezir GÜL

DİB Yayınları

6.

Braille Cemil Dede Namaz Dualarını Anlatıyor

Mehmet Nezir GÜL

DİB Yayınları

7.

Braille Temel Dini Bilgiler İtikat-İbadet-Ahlak

Seyfettin YAZICI

DİB Yayınları

 

 

 

8.

İşitme Engelli Çocuklar İçin Din Eğitimi Seti

  1. Rabbimi Çok Seviyorum
  2. Peygamberimi Çok Seviyorum
  3. İlk Namazım
  4. Ramazan ve İlk Orucum
  5. İyilik Yapmayı Seviyorum
  6. En Mutlu Yolculuğum

 

 

 

KOMİSYON

 

 

 

DİB Yayınları

 

 

9.

Öğreniyorum Serisi

  1. Dinimi Öğreniyorum
  2. Peygamberimi Öğreniyorum
  3. Kitabımı Öğreniyorum
  4. Dualarımı Öğreniyorum
  5. Ahlakımı Öğreniyorum

 

 

Diyanet İşleri Başkanlığı

 

 

DİB Yayınları

 

 

EK-5

 

 

 

 

ÇOCUĞUN:

 

ACİL DURUMLARDA ARANACAKLAR FORMU

 

Adı-Soyadı                             : …………………………………

 

Anne:

Adı-Soyadı                            : …………………………………

Cep Telefonu                          : ………………………………….

İş/Ev Telefonu                        : …………………………………

Baba:

Adı-Soyadı                            : …………………………………

Cep Telefonu                          : ………………………………….

İş/Ev Telefonu                        : …………………………………

Varsa yasal vasi:

Adı-Soyadı                            : …………………………………

Cep Telefonu                          : ………………………………….

İş/Ev Telefonu                        : …………………………………

 

 

Anne Babaya Ulaşılamadığında Aranacak Kişiler

 

Adı-Soyadı                            : ………………………………… Yakınlık Derecesi                                 : ………………………………… Cep Telefonu                                               : ………………………………….

İş/Ev Telefonu                        : …………………………………

 

Adı-Soyadı                            : ………………………………… Yakınlık Derecesi                                 : ………………………………… Cep Telefonu                                               : ………………………………….

İş/Ev Telefonu                        : …………………………………

 

Adı-Soyadı                            : ………………………………… Yakınlık Derecesi                                 : ………………………………… Cep Telefonu                                               : ………………………………….

İş/Ev Telefonu                        : …………………………………

 

Adı-Soyadı                            : ………………………………… Yakınlık Derecesi                                 : ………………………………… Cep Telefonu                                               : ………………………………….

İş/Ev Telefonu                        : …………………………………

 

Not: Herhangi bir acil durumda ilk önce ebeveynlerin aranması esastır. Ancak her ikisine de ulaşılmaması durumunda velinin listede ismini ve iletişim bilgilerini paylaştığı kişiler aranacaktır.

 

AİLE VE ÇOCUK TANIMA FORMU

 

Çocuğun adı soyadı:

Formu dolduranın adı soyadı/ yakınlık derecesi:

 

 

AİLE BİLGİLERİ

Annenin Adı-Soyadı:

 

 

Anne Öz mü?

 

Evet                 Hayır

Öz Anne Yaşıyor mu?

 

Evet                 Hayır

Annenin Öğrenim Durumu:

 

 

Anne Çalışıyor mu?

 

Evet                 Hayır

Çalışıyor İse Mesleği ve Çalışma Saatleri:

 

 

Babanın Adı-Soyadı?

 

 

Baba Öz mü?

 

Evet                 Hayır

Öz Baba Yaşıyor mu?

 

Evet                 Hayır

Babanın Öğrenim Durumu:

 

 

Baba Çalışıyor mu?

 

Evet                 Hayır

Çalışıyor İse Mesleği ve Çalışma Saatleri:

 

 

Çalışmıyor İse Nedeni:

 

 

Anne Baba Birlikte mi?

 

Evet                 Hayır

Anne Baba Ayrı İse Çocuk Kiminle Yaşıyor?

 

D

Anne               Baba                 Diğer

iğer ise kiminle yaşıyor?

Çocukla İlgili Durumlarda İrtibat Kurulacak Veli:

 

Anne               Baba

Çocuğun Yasal Vasisi Var mı?

 

Evet                 Hayır

Varsa Adı-Soyadı, Yakınlık Derecesi:

 

 

Çocuğunuzun Kaç Kardeşi Var?

 

 

Tüm Kardeşler Öz mü?

 

Evet                 Hayır

Aynı evde yaşayan kardeşlerden çalışan var mı?

 

Evet                 Hayır

Çocuğunuzun Kendine Ait Odası Var mı?

 

Evet                 Hayır

Evinizde Anne Baba ve Öz Kardeşler Dışında Sizinle Yaşayan Kimse Var mı?

 

V

Evet                 Hayır

arsa yazınız:

Ailenin Sosyal Güvencesi:

 

BAĞ-KUR        SSK         EMK. San        Yok

Eviniz Kime Ait?

 

Kendimizin                 Kira                 Lojman

Eviniz Neyle Isınıyor?

 

Doğalgaz        Soba                Diğer

İkamet adresiniz:

 

 

 

 

ÇOCUKLA İLGİLİ BİLGİLER

Adı soyadı:

 

 

Doğum tarihi gün/ ay/yıl:

 

 

Cinsiyeti:

 

 

Kan grubu:

 

 

Daha önce farklı bir yerde eğitim aldı mı?

 

Evet                 Hayır

Aldıysa hangi kurumdan:

 

 

Herhangi bir şeye alerjisi var mı?

 

Evet                 Hayır

Varsa neye karşı?

 

 

Bilinen tanı konulmuş bir hastalığı var mı?

 

Evet                 Hayır

Hastalığı varsa nedir?

 

 

Daha önce hiç ameliyat oldu mu?

 

Evet                 Hayır

Olduysa ne ameliyatı?

 

 

Sürekli kullandığı bir ilaç var mı?

 

Evet                 Hayır

Kullanıyorsa ne için, hangi ilaçlar?

 

 

Hiperaktivite tanısı var mı?

 

Evet                 Hayır

Üstün zekâlı tanısı var mı?

 

Evet                 Hayır

Zekâ geriliği tanısı var mı?

 

Evet                 Hayır

Psikolog, özel eğitimci, psikolojik danışman, çocuk ruh sağlığı uzmanı gibi bir uzmana gitmenizi gerektiren bir durum oldu mu?

 

O

Evet                 Hayır

ldu ise nedir?

Tuvalet eğitimi aldı mı?

 

Evet                 Hayır

Tuvalet sonrası temizliğini yapabiliyor mu?

 

Evet                 Hayır

Yardım almadan yemek yiyebiliyor mu?

 

Evet                 Hayır

Yardım almadan üzerini giyinebiliyor mu?

 

Evet                 Hayır

Yardım almadan ayakkabısını giyinebiliyor mu?

 

Evet                 Hayır

Yaşıtlarıyla birlikte oynayabiliyor mu?

 

Evet                 Hayır

Oyuncağını ve eşyasını arkadaşlarıyla paylaşır mı?

 

Evet                 Hayır

Yapmaktan hoşlandığı şeyler nelerdir?

 

 

İstemediği bir şey olduğunda nasıl tepki gösterir?

 

 

Ağladığında ya da huzursuzlandığında sakinleştirmek için neler yaparsınız?

 

 

Sizce çocuğunuzun olumlu kişilik özellikleri nelerdir?

 

 

Sizce çocuğunuzun olumsuz kişilik özellikleri nelerdir?

 

 

Kur’an kursundan beklentileriniz nelerdir?

 

 

 

EK-5

 

BİLGİLENDİRME FORMU VE TAAHHÜTNAME

 

Çocuğumun ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikâyeti olması durumu ile aile içerisinde solunum yolu şikâyetleri gelişen veya solunum yolu enfeksiyonu hikâyesi ile hastane yatışı yapılan kişi varlığında ya da COVID-19 tanısı alan kişi bulunması durumunda çocuğumu kursa getirmemem gerektiği konusunda bilgilendirildim.

Yukarıda belirtilen durumlarda çocuğumu kursa getirmeyeceğimi kabul ve taahhüt ederim.

.../... /20...

 

 

Taahhüt eden:                                                             Kurs Yöneticisi:

Veli/vasinin adı soyadı:                                               Adı soyadı:

İmzası:                                                                        Görevi:

Çocuğun adı-soyadı:                                                   İmzası:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BİLGİLENDİRME FORMU VE TAAHHÜTNAME

 

Çocuğumun ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikâyeti olması durumu ile aile içerisinde solunum yolu şikâyetleri gelişen veya solunum yolu enfeksiyonu hikâyesi ile hastane yatışı yapılan kişi varlığında ya da COVID-19 tanısı alan kişi bulunması durumunda çocuğumu kursa getirmemem gerektiği konusunda bilgilendirildim.

Yukarıda belirtilen durumlarda çocuğumu kursa getirmeyeceğimi kabul ve taahhüt ederim.

.../... /20...

 

 

Taahhüt eden:                                                             Kurs Yöneticisi:

Veli/vasinin adı soyadı:                                               Adı soyadı:

İmzası:                                                                        Görevi:

Çocuğun adı-soyadı:                                                   İmzası:

 

 

 

 

 

ÇOCUĞUN;

 

ÇOCUĞU KURSTAN ALACAK KİŞİLER

 

Adı-Soyadı                           : …………………………………

 

 

 

 

 

Çocuğun Annesi;

 

 

Kurstan Alacak Kişilerin İletişim Bilgileri

 

 

Adı-Soyadı                            : …………………………………

Cep Telefonu                         : ………………………………….

İş Telefonu                             : …………………………………

 

Çocuğun Babası;

Adı-Soyadı                            : …………………………………

Cep Telefonu                         : ………………………………….

İş Telefonu                           : …………………………………

 

 

Anne Baba Dışında Üçüncü Şahıslar

Adı-Soyadı                            : ………………………………… Yakınlık Derecesi                                 : ………………………………… Cep Telefonu                                               : ………………………………….

İş Telefonu                             : …………………………………

 

 

Adı-Soyadı                            : ………………………………… Yakınlık Derecesi                                 : ………………………………… Cep Telefonu                                               : ………………………………….

İş Telefonu                             : …………………………………

 

 

 

 

Not: Velinin beyanı doğrultusunda çocuğu kurstan ancak yukarıda bilgileri bulunan kişiler alabilecektir. Şayet bu kişiler dışında başka birisinin alması gerekirse veli tarafından öğreticiye en az bir saat önceden bilgi verilmesi ve çocuğu kurstan alacak kişinin kimlik kartının mutlaka yanında olması gerekmektedir. Bildirim yapılmaması ve kurstan alacak kişinin kimlik kartının yanında olmaması durumunda çocuk bu kişiye teslim edilmeyecektir.

 

 

…../…../…… Velinin-İmzası Adı – Soyadı

 

 

 

 

 

ÇOCUĞUN

 

VELİ İZİN BELGESİ

 

Adı-Soyadı                            : …………………….………….……

T.C. Kimlik No                      :………………………...…..….……

Doğum Tarihi                         : ………………………...…..….…… Anne Adı / Cep Telefon : ………………………..…..…..…… Baba Adı / Cep Telefon         : ………………………..…..…..……

 

T.C.

…………….. MÜFTÜLÜĞÜ

…………………………………………… Kur’an Kursu Yöneticiliğine

 

 

Velisi bulunduğum yukarıda açık kimliği yazılı kurs öğrencinizin, … / … / 20.. tarihindeki ……………………………………………………………… faaliyet/geziye katılmasına izin veriyorum.

Öğrencinin, faaliyet boyunca (yolda geçen süreler dâhil olmak üzere) yaşanan herhangi bir sorun veya tıbbi müdahale gerektiren bir durumla karşı karşıya kalındığında her türlü sorumluluğu kabul ettiğimi taahhüt eder,

Bilgi ve gereğini arz ederim. … / … / 20..

Anne (Adı Soyadı /İmzası)                          Baba (Adı Soyadı / İmzası)

 

 

Anne Baba Hayatta Değilse Yasal Vasisi: Adı Soyadı                             :

Yakınlık Derecesi: İmzası    :

 

 

Herhangi Bir Acil Durumda Anne Babaya Ulaşılamadığında Aranacak Kişiler: Adı-Soyadı / Yakınlık Derecesi / Tel No:

Adı-Soyadı / Yakınlık Derecesi / Tel No:

Not:

1- Bu dilekçe kurs dışında gerçekleştirilecek her bir faaliyet için ayrı ayrı yeniden doldurulur. 2- Bu dilekçenin öğrencinin bizzat anne ve babası tarafından doldurulması esastır. Anne babasından her ikisinin de hayatta olmaması durumunda yasal vasi tarafından doldurulacak ve kurs yöneticisine teslim edilecektir.

  1. İzin dilekçeleri faaliyet/gezi boyunca görevli öğreticilerin yanlarında bulunacak, daha sonra her öğrencinin kendi dosyasında saklanacaktır.

 

 

EK-6

 

4-6 YAŞ GRUBU KUR’AN KURSLARI ARA ÖĞÜN

 

 

 

 

1.

Hafta

Pazartesi

Simit-Ayran - Mevsim Meyvesi

 

 

3.

Hafta

Pazartesi

Havuçlu Kek-Süt- Mevsim Meyvesi

Salı

Kahvaltılık - Meyve Suyu -

Kuruyemiş

Salı

Peynirli Börek - Meyve Suyu- Kuruyemiş

Çarşamba

Kek-Süt- Mevsim Meyvesi

Çarşamba

Patates- Tahin Pekmezli Ekmek- Süt

Perşembe

Patates - Meyve Suyu -Kuruyemiş

Perşembe

Kahvaltılık - Meyve Suyu- Kuruyemiş

Cuma

Poğaça - Süt - Kuruyemiş

Cuma

Açma-Ayran - Mevsim Meyvesi

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Hafta

Pazartesi

Patatesli Börek - Ayran - Mevsim

Meyvesi

 

 

4.

Hafta

Pazartesi

Kurabiye-Süt- Mevsim Meyvesi

Salı

Ballı Ekmek - Süt - Kuruyemiş

Salı

Sandviç-Ayran- Mevsim Meyvesi

Çarşamba

Sandviç - Meyve Suyu - Kuruyemiş

Çarşamba

Poğaça- Süt - Kuruyemiş

Perşembe

Çörek- Süt- Mevsim Meyvesi

Perşembe

Pişi-Meyve Suyu - Mevsim Meyvesi

Cuma

Simit-Ayran- Kuruyemiş

Cuma

Kahvaltılık - Meyve Suyu- Kuruyemiş

 

 

 

 

Gülay LEVENT DURDALI

Diyetisyen

 

 

  • Her ay yukarıdaki menü tekrar edecektir.
  • Mevsim meyvesi: mevsim şartlarına uygun yarım veya 1 adet soyulmuş ve dilimlenmiş.
  • Kahvaltılık: zeytin, peynir, haşlanmış yumurta vb. olmak üzere en fazla 3 çeşit.
  • Patates: haşlama veya püre.
  • Kuruyemiş: ceviz, fındık, kayısı vb. 2-3 adet (kabuksuz).
  • Liste örneklik teşkil etmektedir benzer yiyecek ve içeceklerle değiştirilebilecektir.

 

 

 

PDR ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

Müftülük emrinde Kur’an kurslarında psikolojik danışma ve rehberlik faaliyetlerini yürütmek üzere görevlendirilen PDR öğretmenlerinin görevleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesinin 25’inci maddesinde açıklanmıştır. Ayrıca; PDR öğretmenleri alanlarıyla ilgili hizmetlerini aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirir.

I.KUR’AN KURSLARINDA GÖREVLENDİRİLMESİ

  1. PDR öğretmenlerinin görev alanı, öncelikle yatılı hafızlık Kur’an kursları ve 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarıdır.
  2. PDR  öğretmeninin  hafızlık  eğitimi  veren  yatılı  kurslar  ve  4-6  yaş  grubu  kurslarda görevlendirilmeleri;
    • Yatılı öğrenci sayısı 100’ün altında ise 2 (iki) yatılı kursta ve 1 (bir) 4-6 yaş grubu kursta,
    • Yatılı öğrenci sayısı 100 ile 300 arası ise 1 (bir) yatılı kursta ve 1 (bir)  4-6 yaş grubu kursta,
    • Yatılı öğrenci sayısı 300 ve üzeri ise sadece 1 (bir) yatılı kursta olacak şekilde düzenlenir.
  3. 4-6 yaş grubu Kur’an kursuna yapılacak olan PDR öğretmeninin görevlendirmesi sınıf sayısı çok olan kurslar öncelenerek gerçekleştirilecektir.
  4. PDR öğretmeninin görevlendirileceği kurslar belirlenirken kurslar arası mesafenin yakın olmasına dikkat edilir.
  5. PDR öğretmenleri, görevlendirildiği kurs ya da kurslarda en az bir eğitim-öğretim yılı boyunca görev yapar. İhtiyaç olmadıkça görevlendirildiği kurslarda değişikliğe gidilmez.
  6. PDR öğretmenleri müftülük büro hizmetlerinde görevlendirilemez.
  7. PDR öğretmenlerinin  görevlendirildiği  kurslarda psikolojik danışmanlık faaliyetlerini rahat bir şekilde yapabilecekleri çalışma odasının/rehberlik servisinin oluşturulması ve bilgisayar, yazıcı gibi araç gereçlerin tedarik edilmesi sağlanır.
  8. Kadın PDR öğretmenleri kız Kur’an kurslarında, erkek PDR öğretmenleri ise erkek Kur’an kurslarında görevlendirilir.

II.ÇALIŞMA SAATLERİ ve İZİNLER

  1. PDR öğretmeni, müftü tarafından onaylanan yıllık program çerçevesinde haftada 5 gün olmak üzere 15 saat maaş karşılığı, 8 saate kadar ek ders karşılığı çalışır.

 

 

 

 

  1. Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesinin 35 inci maddesine göre izin kullanır.

 

III.DERS ve EK DERS SAATLERİ

PDR öğretmeni maaş karşılığı 15 saat çalışır. 24 Temmuz 2009 tarih ve 27298 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığınca Düzenlenen Eğitim Faaliyetlerinde Uygulanacak Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 7. maddesinin 2. fıkrasında “Başkanlık personeli ile diğer kurumlarda çalışan personele haftada 8 saate kadar ek ders, ders görevi verilebilir” ifadesi yer almaktadır. Söz konusu karar gereğince PDR öğretmenine haftada 8 saate kadar ek ders ücreti tahakkuk ettirilir. Bu itibarla; müftülüklerce, PDR öğretmeninin görev yaptığı kurslarda Hafızlık Eğitim Programında yer alan Sosyal Etkinlik ve Rehberlik dersine girmesi sağlanmalı ve kendisine haftada 8 saat ek ders ücreti tahakkuk ettirilmelidir.

 

 

 

Aylar

Gözlem

Görüşme

Toplantı**

Seminer ***

Diğer****

Ayın Konusu:

Eylül

İhtiyaç halinde öğrenci/sınıf gözlemi, analizi ve yönlendirme

İhtiyaç halinde öğrenci/ veli/ öğreticiler ile bireysel görüşme

Yönetici/Öğreticilerle/diğer personelle toplantı

-Veli semineri: “Kursa uyum süreci”

Materyal Hazırlama

-PDR Hizmetlerinin tanıtılması

 

-Öğrencilerin kursa uyum süreci ile ilgili çalışmalarda bulunma

Ekim

İhtiyaç halinde öğrenci/sınıf gözlemi analizi ve yönlendirme

İhtiyaç halinde öğrenci/ veli/ öğreticiler ile bireysel görüşme

Yönetici/Öğreticilerle/diğer personelle toplantı

-Öğretici semineri:

 

“Öğrencilerimi tanıyorum”

Yayın Hazırlama (broşür/pano/bülten)

Okul öncesi dönemi çocukların gelişim dönemi özelliklerini anlatma

Kasım

İhtiyaç halinde öğrenci/sınıf gözlemi analizi ve yönlendirme

İhtiyaç halinde öğrenci/ veli/ öğreticiler ile bireysel görüşme

Yönetici/Öğreticilerle/diğer personelle toplantı

- Veli semineri:

 

“Çocuğumu Tanıyorum”

İhtiyaç duyulan konu da sınıf etkinliği yapılması (video/oyun/drama)

Okul öncesi dönemi çocukların gelişim dönemi özelliklerini anlatma

Aralık

İhtiyaç halinde öğrenci/sınıf gözlemi analizi ve yönlendirme

İhtiyaç halinde öğrenci/ veli/ öğreticiler ile bireysel görüşme

Yönetici/Öğreticilerle/diğer personelle toplantı

Öğretici semineri:

 

“Kişisel Sınırları Koruma ve Mahremiyet”

Yayın Hazırlama (broşür/pano/bülten

Kişisel sınırları koruma ve mahremiyet eğitimi

Ocak

İhtiyaç halinde öğrenci/sınıf gözlemi, analizi ve yönlendirme

İhtiyaç halinde öğrenci/ veli/ öğreticiler ile bireysel görüşme

Yönetici/Öğreticilerle/diğer personelle toplantı

- Veli semineri:

 

 

“Kişisel Sınırları Koruma ve Mahremiyet”

İhtiyaç duyulan konu da sınıf etkinliği yapılması (video/oyun/drama)

Kişisel sınırları koruma ve mahremiyet eğitimi

 

 

 

Şubat

İhtiyaç halinde öğrenci/sınıf gözlemi analizi ve yönlendirme

İhtiyaç halinde öğrenci/ veli/ öğreticiler ile bireysel görüşme

Yönetici/Öğreticilerle/diğer personelle toplantı

Öğretici semineri:

 

“Çocukla İletişim ve Oyun”

Yayın Hazırlama (broşür/pano/bülten

Çocukla iletişim ve oyun

Mart

İhtiyaç halinde öğrenci/sınıf gözlemi analizi ve yönlendirme

İhtiyaç halinde öğrenci/ veli/ öğreticiler ile bireysel görüşme

Yönetici/Öğreticilerle/diğer personelle toplantı

Veli semineri:

 

 

“Aile içi iletişim ve Oyun”

İhtiyaç duyulan konu da sınıf etkinliği yapılması (video/oyun/drama)

Çocukla iletişim ve oyun

Nisan

İhtiyaç halinde öğrenci/sınıf gözlemi analizi ve yönlendirme

İhtiyaç halinde öğrenci/ veli/ öğreticiler ile bireysel görüşme

Yönetici/Öğreticilerle/diğer personelle toplantı

Öğretici semineri:

 

“Problem Davranışlar ve Çözüm Yolları”

Yayın Hazırlama (broşür/pano/bülten

Erken çocuklukta problem davranışlar ve çözüm yolları

Mayıs

İhtiyaç halinde öğrenci/sınıf gözlemi analizi ve yönlendirme

İhtiyaç halinde öğrenci/ veli/ öğreticiler ile bireysel görüşme

Yönetici/Öğreticilerle/diğer personelle toplantı

- Veli semineri:

 

 

“Problem Davranışlar ve Çözüm Yolları”

İhtiyaç duyulan konu da sınıf etkinliği yapılması (video/oyun/drama)

Erken çocuklukta problem davranışlar ve çözüm yolları

 

 

 

  • Bu program PDR öğretmenin görevlendirildiği 4-6 yaş Kur’an kursuna özeldir ve eğitim öğretim dönemi boyunca tek bir 4-6 yaş kursunda yıl boyunca uygulanır.

** Belirlenen kurslarda her ay yönetici ve/veya öğreticilerle birer toplantı yapılacaktır. Toplantı konusu ihtiyaca göre belirlenecektir.

*** Belirlenen kurslarda iki ayda bir öğretici ve veli semineri düzenlenecektir. Seminer konusu kursun ihtiyaçlarına doğrultusunda PDR öğretmeni tarafından değiştirilebilecektir.

**** Diğer sütununun konusunu ayın konusu belirler. Kursun ihtiyaçlarına doğrultusunda konu ve yöntem PDR öğretmeni tarafından değiştirilebilecektir.

 

EK-9

 

 

 

 

………………………………… MÜFTÜLÜĞÜNE

 

 

 

Kişisel                   verilerin                   korunması                   kanunu                  uyarınca

.......................................................................    Kur’an    kursunda    eğitim    görmekte    olan

…………………...……………………… isimli öğrencinin eğitim öğretim faaliyetleri kapsamında alınan ses, görüntü ve video kayıtlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarca kullanılan kurumsal internet siteleri ve sosyal medya hesaplarında yayınlanmasına izin veriyorum / vermiyorum.

Gereğini arz ederim.

 

< >İzin Veriyorum.İzin Vermiyorum. 

 

Tarih                                                  :

Velinin/ Kendi Adı ve Soyadı           :

Velisinin/ Kendisinin İmzası              :