14.03.2019

Dünya Kadınlar Günü Münasebetiyle Keçiören’de Konferans Verildi

Keçiören Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından 13.03.2019 tarihinde Neşet Ertaş Kültür Merkezinde Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle program düzenlendi. Programa Diyanet İşleri Başkanlığı Stratejik Planlama ve Yönetimi Geliştirme Daire Başkanı Sayın Hatice Kahyaoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Sayın Müftümüz Mehmet Şahin açış konuşması yaptı. Sayın Şahin, kadınların sabır, sevgi, şefkat ve merhametin simgesi olduğunu ifade etti.

Sayın Müftümüz Mehmet Şahin’in konuşmasının ardından Hatice Kahyaoğlu Hanımefendi konferansına başladı. Geçmişten günümüze değişmeyen tek şeyin insan olduğuna dikkat çeken Kahyaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Nesiller boyu kadına karşı takınılan yanlış tutum tarihin kadim zamanlarına uzanan bir anlayıştır. Kadının insan olup olmadığı bile tartışılmıştır.  İkinci sınıf bir varlık olarak kadın her dönemde sömürülmüştür. Oysa ilahi mesaja göre kadın Allah’ın yarattığı bir kuldur ve Allah’ın ‘halifem’  dediği bir varlıktır. Rabbimiz,  Hz. Âdem ve Havva’yı yarattıktan sonra diledikleri gibi yiyip içmelerine izin vermiş fakat ağaçlardan birinin meyvesine ilişmemelerini istemişti. Şeytan yasak ağacın meyvesinden yemeleri için akıllarını çelmişti. Burada Kuran’ın bize verdiği mesaj son derece açıktır. Hz. Âdem’i ve Havva’yı birlikte ayartan şeytan idi, ikisinden biri değil. Bu gerçeğe rağmen insanlığın kadın hakkındaki olumsuz yargısı Hz. Âdem’i aldatanın Hz. Havva olduğu gibi bir inanca dayandırılmıştır. Peygamber Efendimiz kadınların erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yarı olduklarını ifade etmiş ve onları kaynaştırmıştır. Resulullah döneminde kadınların ilim öğrenmek, ticaret yapmak, savaşlara katılmak gibi sosyal hayatın her alanında görev aldıklarını, kadın ve erkeğin Allah’ın kulu olması, dini hak ve sorumluluklar bakımından eşittir. Allah katında değerli olanın takvaca en ileride olan kimsedir. İslam Rahman’ın kadın kullarına toplum içinde müreffeh yaşayacağı bütün hakları vermiş, Allah Resulu de Veda Hutbesinde kadınların haklarının gözetilmesi ve bu hususta Allahtan korkulması gerektiğine dair nasihatte bulunmuştur. Bu mesajın doğru anlaşılıp doğru anlatılmasının günümüz insanına düşen bir görevdir.