18.01.2017

ADRB’den Aile Hayatı Paneli

Pursaklar Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu “Aile Hayatı” Projesi Panel ve Konferans programlarına başladı.

14.01.2017 tarihinde Pursaklar Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu, Müftülük Konferans Salonunda, Panel Başkanı Vaiz Mahi Adacı’nın eşliğinde “Evlilik Kararı ve Eş Seçimi” konulu panel programı düzenledi.

“Evlilik Kararı” konusunu İletişim Uzmanı Rabiye Zincirkıran anlattı. Konuşmasında; genel olarak evlilik konusuna değindikten sonra; Namaz ve oruç ibadeti niyetle başlandığı gibi evlilik kararın da niyetle başlanmasının öneminden bahsetti. Alınan bu niyetle bireyin daha sağlam ve doğru bir şekilde yol almasını sağlayacağını vurguladı.

Evliliğe hazır olmayı, evlilik kararını etkileyen kıstaslardan bahsetti. Bunları; fiziksel olgunluk, ekonomik olgunluk, sosyal olgunluk(iletişimi iyi olan),ruhsal olgunluk, askerlik, sağlık durumu başlıkları altında açıklamalar yaparak anlattı. Ruhsal olgunluk kısmına: Bireyin olayları mantıklı değerlendirir, bilgi ve tecrübeden faydalanır, değişmesi mümkün olmayan şeyleri kabul eder, değişebilecekleri değiştirir, sosyal çevreye adapte olur, eleştiride yapıcıdır, insanların kararlarına saygı duyar, duygularını kontrol eder, iradesini kullanır, ekonomik sorumluluğu alabilen, cinsellik konularında bilgi sahibi olabilen olarak ifade etti. Gençlere evlilik kararı alırken ”Önce kendinizi tanıyın sonra karşıdaki kişiyi tanıyın, eş adayınızın gelecekteki çocuklarınıza anne baba olacak yapıda mı? , duygu ve mantığınızı kullanarak büyüklerle istişare ederek maddi ve manevi donanımınıza göre kararınızı verin.” Tavsiyelerinde bulunarak konuşmalarını bitirdi.

“ İslam Dinine Göre Eş Seçimi” konusunu İlçe Müftüsü Hasan İzmirli anlattı. Konuşmasında; Eş seçiminde niyetin halis olması, halis niyetle dua edilmesi gerekliliğini vurguladı. Evlenecek bireyler birbirlerini görmelidir, aralarındaki dürüstlüğe samimiyete bakmaları, sosyal kültürel açıdan denkliği gözetmeleri gerekir dedi. Temel haramla değil takva ile atılmalı. Müslüman erkeklerin müşrik olmayan gayri müslim kadınla evlenebileceğini, Müslüman kadınların sadece Müslüman bir erkekle evlenebileceğini belirtti. Gençlere, evlilik öncesi eğitim seminerlerin sık sık yapılması gerekliliğini söyledi. Zorla yuva kurulmamalı, anne baba çocuklarını zorlamamalı. Taraflar birbirlerini anlamaya çaba göstermeleri gerekir diye sözlerini bitirdi.

Program, Türkiye Diyanet Vakfı Pursaklar Şubesinin katılımcılara ikramı ve “Hadislerle İslam” adlı eserin konuşmacı Rabiye Zincirkıran’a takdimi ile son buldu.