21.11.2017

Pursaklar Müftülüğü İşitme Engelliler İçin Seminer Başlattı

Engelimi Aştım Kitabımla Tanıştım Proje Kapsamında İşitme Engelliler İçin İşaret Dili Eğitim Semineri Başladı. Pursaklar İlçe Müftülüğünde 20.11.2017 tarihinde Kuran kursu öğreticilerine yönelik işaret dili kursu başladı. Pursaklar Halk Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği çerçevesinde yürütülecek kursta, işaret dili eğitmeni Emel Esiringü ''işaret dili eğitiminin önemi'' ile ilgili bilgi verdi. İşitme engelliler okulunda bile işitme engellilere işaret dili ile eğitim verecek öğretmen bulmada zorluk çekildiğini, bu okullara şehir dışından gelen öğrencilerin arkadaşlarının yardımıyla işaret dilini öğrendiklerini, özellikle din eğitimi alanında büyük bir boşluk olduğunu, bu nedenle işitme engelli vatandaşların ve çocuklarının Kuran-ı Kerim ve dini kavramlar konusunda yeterli bilgi sahibi olamadıklarını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu alandaki boşluğu doldurmak üzere yaptığı çalışmaları büyük takdirle karşıladıklarını ifade eden Esiringü, Türkiye 'de misyonerlik faaliyetleri neticesinde Hristiyan olan pek çok işitme engelli vatandaş olduğunu ve bunun sorumluluğunun hepimize ait olduğunu vurguladı.

İlçe Müftüsü Hasan İZMİRLİ de, Türkiye’de 11 milyon engelli vatandaş olduğunu, devlet kurumlarının son zamanlarda alınan tedbirlerle beraber engellilik durumunu azaltma çabasında olmakla beraber, var olan vatandaşlara da hizmeti nasıl götüreceği ile ilgili projeler hazırladıklarını ifade etti. ''Engellilerin önündeki engelleri kaldırmalıyız. DİB, engelli vatandaşlarımıza hizmet götürmek için çalışmalarını hızlandırmıştır. Başkanlığımız  huzur evleri, çocuk evleri, hastaneler vb. her alanda desteğe, din eğitimine ihtiyaç duyan, vatandaşlarımızın bu taleplerine karşılık vermek için çeşitli eğitimler düzenlemektedir.'' diyerek sözlerine devam eden İZMİRLİ, medeniyetin temel şartının eğitim olduğunu ve akademik seviyede de işitme engelliler için verilecek  eğitimin zaruretini ifade etti. Konuşmasını “Her engellinin öne çıkan baskın bir yeteneği var. Büyük başarılar elde edebiliyorlar. Biz de küçük bir katkı sunmak için bu semineri başlatıyoruz. Semineri veren hoca hanıma, bu projeyi hazırlayan ADRB çalışanlarına çok teşekkür ederim. Başarılar dilerim” diye tamamladı.

Seminerde Türk İşaret Dili konu başlığında 120 saat, Türk İşaret Dili İle Dini Kavramlar konu başlığında 64 saat olmak üzere toplamda 184 saat ders yapılacak olan seminer 22.01.2018 'de sona erecek kursa din görevlilerinin de aralarında bulunduğu 18 bayan kursiyer katıldı.