07.04.2020

Sn. Müftümüz Mehmet Şahin’in Berat Gecesi Mesajı

07 Nisan 2020 Salı gününü Çarşambaya bağlayan gece rabbimizin kullarına geniş af ve mağfiretiyle tecelli ettiği mübarek Berat Kandili'dir. Berat Kandili aynı zamanda Ramazan Ayı'nın da müjdecisidir.

"Berat" kelimesi, sözlükte; borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan kurtulmak anlamına gelir.

Dinî bir terim olarak ise; günahlardan arınmak, temize çıkmak, ilâhî af ve rahmete nâil olmak demektir.

Günah ve hatalarının farkında olarak bunlardan tevbe ve istiğfarda bulunan müminler için bir kurtuluş vesilesi olan olan bu geceye "kurtuluş gecesi" anlamında "Berat Gecesi" denilmiştir.

Allah’a ve ahiret gününe inanan bir mümin, işlediği günahlardan dolayı kesinlikle ümitsizliğe kapılmaz ve rabbimizin hudutsuz rahmetinden ümidini kesmez. Zira Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır: "Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." (Zümer, 39/53)

Yine Rabbimiz Kuran-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: "... Ey Mü'minler, hep birlikte tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz... (Nûr, 24/31)

Ey iman edenler! Allah'a içtenlikle tevbe edin. Belki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter." (Tahrîm, 66/8)

"O, kullarından tevbeyi kabul eden, kötülükleri bağışlayan ve yaptıklarınızı bilendir." (Şûrâ, 42/25)

Peygamber Efendimiz ise bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: "Şaban Ayının ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve tan yeri ağarana kadar, "Yok mu benden af dileyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musîbete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!" der." (İbn-i Mâce, İkâme, 191)

İdrak edeceğimiz Berat Kandili, kendimizi bir daha gözden geçirmek, etrafımızdaki varlıklarla münasebetlerimizi değerlendirmek, karşı karşıya kaldığımız bir takım musibetler karşısında Allah'a karşı olan görevlerimizin durumunu tespit etmek, hayatımızın hızlı seyri içerisinde belki de fark edemediğimiz yanlışlıklarımızın muhasebesini yapmak için en güzel vesiledir. Bu manevi atmosferi fırsat bilerek kalplerimizi önce tevbe ve istiğfar ile temizlemeli; Allah’a yönelmeli, iyi bir kul, olgun bir Mü'min olmanın derdinde olmalıyız.

Bu vesileyle mübarek Berat Kandilinizi tebrik ediyorum. Rabbimizden etrafımızı saran maddi manevi tüm hastalıklarımıza şifalar niyaz ediyorum. Yüce mevla Camilerimizi ezansız, Kuransız, cemaatsiz bırakmasın. Recep ve Şaban aylarını hakkımızda hayırlara vesile eylesin. Bizleri Ramazana ve bayram sabahına sağlık, sıhhat, huzur, afiyet, birlik ve beraberlik içerisinde eriştirsin.

Mehmet Şahin

Keçiören Müftüsü