07.09.2023

İlçe Müftümüz

Dr. Mahmut AY

1971 yılında Çankırı’da doğdu. 1988 yılında Çankırı İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Memuriyet hayatına 1989'da Çankırı Merkezde Müezzin olarak başladıktan 8 ay sonra Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesini kazandığı için görevinden ayrıldı. Üniversite öğrenimi esnasında fakültedeki eğitiminin yanı sıra Ankara ve İstanbul’da Arapça ve dini ilimler alanında özel eğitim aldı. 1994 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu.
       1995 yılında Manisa Köprübaşı İlçesi Köprübaşı Lisesine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atandı. 1997 yılında Bitlis İlinde Yedek Subay Öğretmen olarak vatanî görevini tamamladıktan sonra Bartın , Ulus İlçesi Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde öğretmenlik görevine devam etti. Öğretmenliği esnasında 2001 yılında Ankara’da Yabancı Diller Eğitim Merkezi'nde 9 ay süreli "Modern Arapça" eğitimi aldı.
       2004 yılında Çankırı Ilgaz İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni olarak atandıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu vaizlik yeterlilik sınavını kazanarak Çankırı Merkez Vaizi olarak görevine başladı.
       Vaizlik görev esnasında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Temel İslam Bilimleri Tefsir Anabilim dalında Tefsir alanında Yüksek Lisansını tamamladı. 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Bursa Nilüfer Eğitim Merkezinde başladığı Yüksek İhtisas eğitimini, 2010 yılında Diyanet Kayseri Eğitim Merkezinde tamamladı. Yüksek ihtisas eğitiminden sonra Çankırı Merkez vaizliği görevine döndü. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Tasavvuf Ana Bilim Dalında doktora eğitimine devam ederken 2013 yılında Müftülük yeterlilik sınavını kazanarak Artvin ili Şavşat İlçesi Müftülüğüne atandı.
       2014 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca Cidde Başkonsolosluğu, Din Hizmetleri Ataşeliği nezdinde Medine Koordinasyon ve İskân Ekip Başkanı olarak görevlendirildi. Üç yıl süreyle bu hizmeti yürüttü. Yurt dışı dönüşü 2017-2018 yıllarında Çorum, Oğuzlar İlçe Müftülüğü, 2018-2023  yıllarında Çankırı, Korgun İlçe Müftülüğü yaptıktan sonra Kahramankazan İlçe Müftülüğüne atandı.
Temel İslam Bilimleri Tasavvuf alanında Doktora yapmış olan Dr. Mahmut AY evli ve iki çocuk babası olup İngilizce, Fransızca ve iyi düzeyde Arapça bilmektedir.

AKADEMİK ÇALIŞMALARI

Tezler:
1. Yüksek Lisans - Temel İslam Bilimleri -Tefsir
Kur’an’da Mekke Müşriklerinin Eleştirilerine Yönelik Cevaplar
2.Doktora - Temel İslam Bilimleri -Tasavvuf
“Muhyiddin Yavsî İskilibî’nin Hayatı, Eserleri ve Tasavvufî Görüşleri”

Makaleler:
1.“Şeyh Muhyiddin Yavsî’nin Tevhide Dair Görüşleri”
Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi Sayı: 3, 2022
2.“Mekke Müşrikleri’nin Kur'an’a Yönelik Eleştirilerine Cevaplar”
Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi Sayı: 3, 2022