04.01.2017

Ankara Müftülüğünde devir teslim töreni

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ankara Müftülüğü için düzenlenen devir teslim törenine katıldı.

Yaklaşık 6 aydır vekaleten Ankara Müftülüğünü yürüten Ali Gülden, görevini Mehmet Sönmezoğlu’na devretti.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) toplantı salonunda düzenlenen devir teslim töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, nöbet değişimi için bir araya geldiklerini belirterek, her görevin bir emanet ve mesuliyet olduğunu söyledi.

Şehrin dini hayatına hizmet etmek için alınan emanetin daha büyük bir emanet olduğunu belirten Başkan Görmez, şöyle konuştu:

“Her idari görev ateşten gömlektir ama Diyanet görevi ateşten cübbedir…”

Her idari görev ateşten gömlektir ama Diyanet görevi ateşten cübbedir. Gömlek vücudun yarısını yakar fakat cübbe vücudun tamamını yakar. Sorumluluk yerine getirilmediği zaman vücudun tamamını yakar. Birde başımıza koyduğumuz sarık vardır. O sarık, hiçbir leke kabul etmez. Atalarımız, büyüklerimiz, geleneğimiz, sarığın üzerinde sarılı olan beyaz kumaşın 7 metre olmasın bir gelenek olarak kabul etmiştir. 7 metre oluşunun çok derin bir manası vardır. Çünkü 7 metre, herkesin ebediyete ve ahirete giderken sarıldığı kumaşın ölçüsüdür. Dolayısıyla başına sarık saran insan, her an Rabbine kavuşmaya hazır demektir, her an Allahın huzuruna gitmeye ve orada hesap vermeye hazır demektir. Kalbi hazır, ruhu hazır demektir. Onun için bu görevleri üstlenen her arkadaşımıza biz dua etmeliyiz ki hem üzerindeki cübbe vücudunu yakmasın, hem de başındaki sarığa hiçbir leke düşürmeden bu ulvi görevi hakkıyla ifa edebilsin."

“En büyük zorluk, şiddeti, zulmü, savaşı dönüştürecek, rahmeti ve adaleti kaybetmektir…”

İnsanların, milletlerin, ülkelerin zor zamanları bulunduğunu, insan, millet, ülke, ümmet olarak tarihin en zor zamanlarından geçtiklerini belirten Başkan Görmez, en büyük zorluğun, zorluğu dönüştürecek kolaylığı kaybetmek olduğunu ifade etti. Başkan Görmez, en büyük zorluğun, şiddeti, zulmü, savaşı dönüştürecek, rahmeti ve adaleti, cehaleti ortadan kaldıracak ilim ve hikmeti kaybetmek olduğunu söyledi.

“En büyük terör, terörün kendisi değil, terörün İslam ile özdeşleştirilmesidir…”

Küresel kötülüğün, terörü modern bir savaş yöntemine dönüştürdüğünü ve İslam ümmetini küresel kötülüğün kuşattığını anlatan Başkan Görmez, küresel kötülüğün ahlak ve hukuk tanımayan modern bir savaş yöntemi olarak teröre başvurduğunu kaydetti.

"Terörün ve şiddetin en büyük mağduru İslam'ın kendisidir. En büyük terör, terörün kendisi değil, terörün İslam ile özdeşleştirilmesidir." diyen Başkan Görmez, yeryüzüne son rahmeti getiren İslam'ın şiddetle, nefretle, savaşla özdeşleştirilmesinin herkesin içinde bulunduğu konumu, yaptığı hizmetleri yeniden gözden geçirmesini zorunlu kıldığını bildirdi.

“Müftülük, İslam medeniyetinin en soylu makamlarındandır…”

Başkan Görmez, müftünün İslam medeniyetinin en soylu ve manevi sorumluluğu en yüce makamlarından biri olduğunu ifade ederek, "Biz, diyanet hizmetlerini bürokratik bir sisteme dönüştürdüğümüzde kendimizi diyanet il müdürlüğü konumuna düşürmüş oluruz." diye konuştu.

"Din görevlisi" değil, "Din gönüllüsü"

Başkan Görmez, her Müslümanın, dinin görevlisi olduğunu söyleyen Başkan Görmez, "Din görevlisi diye bir sınıf olmaz. Biz, diyoruz ki sloganımız şu olsun; Atanmış din görevlisi yok, adanmış din gönüllüsü olsun. Her birimiz adanmış din görevlisi olduğumuz zaman, hademe-i hayrat olduğumuz zaman, iyiliğe, güzelliğe, hayra öncülük yaptığımız zaman görevlerimizi hakkıyla ifa etmiş oluruz. Reklam, şov, propaganda ile irşad, tebliğ ve davet yan yana gelemez. Diyanet hizmetleri reklam ve propaganda kelimeleriyle ifade edilmez. İrşad, davet ve tebliğ kavramlarıyla ifade edilir.

Hizmetleri için kullanılan en soylu kavramın ise "imam" olduğunu dile getiren Başkan Görmez, 15 Temmuz'un ardından bu kavramın, ihanet şebekelerinin öncülerine isim olarak verildiğini ve camilerde bu soylu görevi yapan insanlara bile "imam" denilmekten çekinir hale gelindiğini kaydetti.

Başkan Görmez, konuşmasının sonunda yaklaşık 6 aydır vekaleten Ankara Müftülüğünü yapan Ali Gülden'e teşekkür etti. Ardından, Ankara Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Ali Gülden'e teşekkür ederek çiçek verdi.

Başkan Görmez, Sönmezoğlu'na cübbe ve sarığını giydirerek hayırlı olması temennisinde bulundu.